Tıp Yaşam

Gece Uyumazsak Ne Olur?

Gece uykusunu kritik yapan husus nedir? Halk arasındaki tabirle “gece uykusunun yerini başka hiçbir şey tutmuyor".

Uyku; su ve oksijen gibi her insanın temel ihtiyaçlarından biridir. Her yaş grubunun ihtiyacı olan uyku süresi değişmekle beraber uyku süresini ve düzenini etkileyen pek çok etken vardır. Çağımızda çeşitli meslek grupları ve üniversite öğrencileri uyku düzeniyle ilgili sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar modern çağın getirdiği yeni sorunlardır. Bundan 200 yıl önce nöbet tutan askerler dışında gece uyumayıp, gündüz uyumak zorunda kalan kimse var mıydı? Ancak şimdi durum biraz farklı.

Güvenlik güçleri, sağlık personelleri ve fabrika işçileri işlerinin gerektirdiği vardiya sistemi sebebiyle gece uyumayıp gündüz uyumak zorunda kalıyor. Üniversite öğrencileri sınav dönemlerinde aynı şekilde gece uyumayıp gündüz uyuyorlar. Meslek icabı ya da öğrenci olmasa da gece uyumayıp gündüz uyuyanlar mevcut. Bazı kişiler de sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam veya aşırı stres sebebiyle bu durumla karşı karşıya.

Peki; gece uykusunu kritik yapan husus nedir? Araçlarının arkasına “Bir sana hasretim bir de gece uykusuna” yazan kamyon şoförleri gece uykusunun önemini deneyimlerinden dolayı biliyor. Halk arasındaki tabirle “gece uykusunun yerini başka hiçbir şey tutmuyor.” İşin bilimsel yönü ise melatonin hormonu ile alakalı. Melatonin hormonu vücudumuz tarafından sadece 24:00-06:00 saatleri arasında salgılanıyor. Bu hormonun en yoğun salgılandığı saatler ise 02:00-04:00 arasıdır.

Melatonin hormonu ne işe yarar?

Melatonin hormonu;

1) Hücre yenilenmesine yardımcı olur, hızlandırır.

2) Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar (uyusun da büyüsün ninnisi yüzyılların deneyimi demek oluyor)

3) Yaşlanmayı geciktirir. (Güzellik uykusu dedikleri bu olsa gerek)

4) Cildi yeniler.

5) Kanseri önler.

6) Mutluluk hormonu olan seratonin hormonunun ön maddesidir.

7) Antioksidan etkisi vardır.

Yani gece uyumazsak büyüyemiyoruz, yıpranıyoruz, ölümcül bir hastalık olan kansere yakalanma riskimiz artıyor, mutlu olamıyor ve depresyona yaklaşıyoruz. Anlaşılacağı üzere melatonin hormonu insan sağlığı için çok önemli ve bu hormon sadece geceleri karanlık ortamda salgılanıyor. Gece uyumazsanız, melatonin yok, melatonin yoksa sağlıklı bir vücut yok demektir. İyi bir gece uykusu için fazla kahve ve çaydan, alkol, sigara, antidepresanlardan, uyku ilaçlarından ve stresten uzak durmalıyız. Ayrıca uyuduğumuz ortamda hiç ışık olmamalı. Çünkü insan vücudu en ufak ışığa bile duyarlı ve ışık olduğunu hissettiği zaman gündüz olduğunu sanıp melatonin salgılamayı bırakıyor. Gece lambası veya telefondan gelen en küçük ışık bile gece uykusunun kalitesini düşürüyor. Televizyon ya da bilgisayar açıkken uyumak demek de aslında boşuna uyumak demek oluyor. İçinde melatonin olmayan uykuyu vücut neylesin?

Kızılcık ve vişne suyu, rezene, anason, sarı kantaron, ayçiçeği, papatya çayı, fındık, ceviz ve badem gibi gıdalar melatonin salgılanmasını arttırıcı etki göstermektedir. Uyku sorunu çeken kişiler uyku hapları yerine sağlıklı beslenme yolunu seçmelidir.

Gece uyuyun ve sağlıcakla kalın…

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...