DÜŞÜNCE

Seul 2017 – Altay Kültür Festivali

Seul Belediyesi’nin sponsorluğunda “Eurasia Culture Economic Instıtute” tarafından organize edilen “Altay Kültür Festivali” 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapıldı. Festivalin öncülüğünü Sung Hee Cho, Hande Kavarnalı ve Saffet Alp Yılmaz üstlendiler. Festival 18 Eylül akşamı verilen bir açılış yemeği ile program başladı.

Festival gösterileri, 19-21 Eylül günlerinde, tarihi Gyeongbokgung Sarayı’nın önündeki kent meydanında gerçekleştirildi. Kore, Moğolistan, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen çok sayıda sivil toplum örgütü, 14. yüzyılda inşa edilmiş olan bu tarihi sarayının gölgesi altında birleştiler. Söz edilen ülkeler, yerel dansları ve şarkıları ile festivalde yer aldılar. Altay kökenli uluslar, festival alanında kurulan çeşitli yurd ve standlarda, kendi kültürlerine ait tanıtımlar yaptılar. Bu standlarda ulusal yemek kültürleri, kıyafetler ve oyunlar sergilendi.

Festivalin bir diğer ayağını ise Türk-Kore tarih birlikteliğini vurgulayan panel oluşturdu. 20 Eylül Çarşamba günü Seul Belediyesi Seosomun konferans salonunda yapılan panel, Türkiye’den Bilimdili Derneği tarafından düzenlendi. Panel, Prof. Dr. Selahittin Tolkun başkanlığında yürütüldü. Panelistlerin konuşmaları ise şu şekilde oldu. Doç. Dr. Galip Güner: “Türkiye üniversitelerinde Kore ile ilgili yapılmış dil, tarih, edebiyat ve tarih tezleri üzerine bir inceleme”. Yrd. Doç. Dr. Gökçe Y. Peler: “Tarih Boyunca Altay Halkları Arasındaki Geçişkenlik”. Arkeolog S. Çirkin: “Arkeolojik veriler ışığında Altay halklarının köken birliği”. Arkeolog Krym Altynbekov: “Kazakistan arkeolojisi ve restorasyonlar”. S. K. Sadigov: “Türk ve Kore halklarının inanç ve mitoloji benzerlikleri”. Panelde sunulan bildiriler, kitap haline getirilmek üzere festival komitesine teslim edildi.

Festival etkinlikleri kapsamında yapılan kültür gezileri ise Güney Kore Devlet Başkanı’nın resmî ikametgâhı olan Mavi Saray’ın (Cheongwadae) ziyaret edilmesiyle başladı. Geleneksel Kore mimarisi tarzında, geniş bir bahçenin içine kurulmuş olan saray gezilerek, Kore kültürü hakkında bilgi edinildi. Sonraki günlerde ise tarihi Budist tapınakları, eski hanedanlıklara ait saraylar ve müzeler gezildi. Gün içerisinde Kore mutfağına ait lezzetler tadıldı.

Altay Kültür Festivali’nin esas düzenleyicisi olan Eurasia Culture Economic Instıtute, Altay halkları arasındaki kültür birlikteliğini pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, bu yıl ilki geçekleştirilen festivalin önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı hale getirilmesini ümit ediyoruz.