Kitap

İlk Çağ Felsefesi Nedir?

Atina Okulu, İtalyan ressam Raffaello Sanzio tarafından 1509-1511 yılları arasında yapılmış fresk.

                    “Günümüzde filozof kalmadı, felsefe profesörleri var.” (Thoreau)

İlk Çağ Felsefesi Nedir
İlk Çağ Felsefesi Nedir

Pierre Hadot tarafından kaleme alınan “İlkçağ Felsefesi Nedir?” adlı bu kitap 2011 yılı ocak ayında Dost Kitabevi Yayınlarından çıkmıştır. Eserin orijinal dili Fransızcadır. Fransızcadan Türkçeye Muna Cedden tarafından çevrilmiştir. Muna Cedden 1957 yılında Şam’da doğmuştur. 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından ailesiyle beraber Türkiye’ye göç etmiştir. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiştir. 1990’lı yılların sonundan itibaren de tarihi, siyasi, toplumsal konulu çalışmaları Türkçeye kazandırmıştır.

Eser Andrea-Jean Voelke adlı felsefeciye ithaf edilmiştir. Üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde felsefe, felsefe yapmak ve filozof kavramları tanımlanmaya çalışılmaktadır. Sokrates hakkında da ayrıntılı bilgi verilmiştir. Çünkü bizim bildiğimiz felsefe Sokrates ile başlar.

İkinci bölüm Platon ve Akademia, Aristotales ve Okulu, Helenistik Okullar, imparatorluk dönemindeki felsefe okulları, felsefe ve felsefi söylem hakkındadır.

Üçüncü bölümde ise İlkçağ felsefesinin Hıristiyanlığa yenilişi ve sonradan tekrar ortaya çıkışı anlatılmaktadır.

Bu kitabın amacı İlkçağ felsefesini tarihi ve ahlaki olarak genel itibariyle betimlemeye çalışmaktır. Konunun neden ilkçağ felsefesi ile sınırladığını da yazar şu iki sebeple açıklıyor:

1) İlkçağ felsefesi yazarın belli bir uzmanlık kazandığını umduğu bir alandır.

2) Aristotales’in de dediği gibi, şeyleri anlayabilmek için onları gelişmekteyken görmeli ve doğdukları andan itibaren ele almalıdır.

Filozof hiçbir şeyi bilmez fakat bilmediğinin bilincindedir. Belki de bu yüzden Sokrates’in felsefi yöntemi bir bilgiyi aktarmak, öğrencilerin sorularına cevap vermek değil, tam tersine öğrencilerine soru sormaktır.

Tanrılar ile bilgeler felsefe yapmaz, çünkü onlar zaten bilgedirler. Cahiller de felsefe yapmaz, çünkü kendisini bilge sanar. Cahiller ile bilgeler arasında orta noktada olan insanlar ise ne bilgedir ne de cahil. İşte bunlar felsefe yaparlar.

Filozof zenginlikle, üstünlükle, insanları baştan çıkaran güzellikle ilgilenmez, bunlar onun için değersizdir. Filozof için tek değerli şey bilgidir. Felsefenin sözcük anlamı pek çok filozof tarafından “bilgeliğe duyulan aşk” olarak tanımlanmıştır.

Daha fazlası için kitabı okumanızı öneriyoruz.

Künye Bilgileri:
Sayfa Sayısı: 286
Baskı Yılı: 2011
Dili: Türkçe
Yayınevi: Dost Kitabevi Yayınları
ISBN: 9789752984370

 

Öneri: Aklın Tam Yetkinleştirilmesi Meselesi

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...