Buluşlar Dünya Endüstri Fizik

Dünya’nın En Büyük Dışbükey Aynası Üretildi

Mayıs 2017'de Almanya'nın Mainz kentindeki SCHOTT 4 metrelik boş tavlama tesisindeki ilk tavlamada hala çok sıcak olan ZERODUR® camını içeren ELT M2 ZERODUR® boş kalıbın açılması. Tamamlanan aynanın çapı 4.2 metredir ve ağırlığı 3.5 ton . Teleskopta şimdiye kadarki en büyük ikincil ayna ve şimdiye kadar üretilen en büyük dışbükey ayna olacak.

ELT’nin İkincil Aynası Başarılı Bir Şekilde Üretildi. Bu şimdiye dek üretilen en geniş dışbükey ayna taslağı.

ESO’nun Aşırı Büyük Teleskopu’nun (ELT) ikincil aynasının döküm işlemi Almanya, Mainz’da bulunan SCHOTT firması tarafından tamamlandı. Kullanıma hazır olan aynanın genişliği 4.2 metre ve ağırlığı ise 3.5 ton olacak. Ayna şimdiye kadar bir teleskop üzerinde kullanılan en büyük çapa sahip olmakla birlikte, üretilmiş olan en geniş dışbükey özelliğe sahip.

ESO’nun 39-metrelik Aşırı Büyük Teleskopu (ELT) 2024 yılında ilk ışığını almayı başardığında kendi türünde inşa edilmiş olan en büyük teleskop olacak. Bu aşamada teleskopun ikincil aynasının (M2) üretimi tamamlandı ve yeni bir adım daha geçilmiş oldu. M2’nin çarpıcı yanı ise şu anda dünya üzerindeki araştırma teleskoplarının çoğunun birincil aynasından daha büyük boyutlarda olmasıdır.

Ayna malzemesinde kullanılan Zerodür cam-seramik malzemenin cilalanma işlemi sonrasında üretim tamamlanmış oluyor. 1960’ların sonunda ilk olarak gökbilim teleskopları için üretilen Zerodür büyük sıcaklık değişimlerinde neredeyse hiç ısısal genişleme göstermemektedir, yüksek derecede kimyasal dirence sahiptir ve yüksek derecede cilalanmaya izin vermektedir. Zerodür aynalı çoğu teleskop onlarca yıldır kullanımda olup, bunlardan biri de ESO’nun Şili’deki Aşırı Büyük Teleskopu’dur.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Haber Gözcüsü

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...