Yaşam

Çin’de Kırmızı Alarm, Güneş Bulunamadı!

Türkiye’de hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşmamasından dolayı Türkiye’de halk arasında pek de bilinmeyen bilimsel çalışma sonucunda ortaya çıkarılmış bir ölçü birimi bulunur: Hava Kalitesi Endeksi (İngilizce: Air Quality IndexAQI), belirli bir yerdeki havanın kalitesinin ifade edilmesi için kullanılan ölçüdür. Fakat bu ölçü birimi Çin’de sık sık medyada ve sosyal paylaşım ağlarında karşımıza çıkmaktadır. 

Pekin’in kuzeyinde bulunan iki büyük şehir Hıbey ve Pekin’de 20 Aralık 2016’ta tarihinde son derece kalitesiz hava şartları insanların yaşamını büyük derece etkiledi. Hava Kalitesi Endeksi’ne yani AQI‘ye göre endeks değeri 1000 rakamının üzerine çıktı. Bu hava kirliliğinden etkilenen şehirlerden birisi de Pekin oldu. Pekinde bu rakam gün içerisinde zaman zaman 500‘e yaklaştı. (Aynı gün İstanbul Kadiköy’de AQI endeks değeri yalnızca 6 idi.)

Hava kalitesinin düşmesinden dolayı Pekin hükümeti Pekin, Hıbey, Tiencin gibi şehirlerde anaokulu ve ilkokulları 3 gün boyunca tatil etti; bu şehirlerde ve çevrelerinde bulunan 1500’e yakın fabrikanın çalışmasını geçici olarak durdurdu. Bunun yanı sıra trafiğe çıkacak araç sayısında düzenlemeye gidilirken, yaşanan sisten dolayı otobanlar trafiğe kapatıldı ve uçak seferleri ertelendi. Hava kirliliğinin yoğun olduğu her seferde halk oksijen yerine ciğerlerine kömür kokusu dolduğundan şikayetçi olmalarına rağmen hükümetin verdiği talimatlara uyarak normal yaşantılarına devam etmektedirler.

Büyük bir sis tabakasının içinde kalan bu şehirler yılın büyük bir bölümünde hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Bu hava kirliliğinin en büyük sebebi fabrikaların kömür kullanması ve filtre bulundurmamasıdır. 

Bunun yanı sıra Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) gibi uluslararası toplantıların yapılmasından, milli bayramlardan ve büyük ülkelerin yapacağı resmi ziyaretler gibi resmi etkinliklerden bir kaç gün önce Pekin hükümeti tarafından fabrikaların çalışması durdurulur ve havanın temizliği sağlanır. Bu önemli günlerde güneşi gören Çinliler ise güneşin ve mavi havanın fotoğrafını çekerek sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapıyorlar. Alttaki görsel APEC etkinliklerinin olduğu tarihlerde (3 Eylül 2015) çekilmiştir. AQI değerlerinin 0’a yakınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan mavi gökyüzü sonucunda sosyal medyada o güne “APEC mavisi” adı verilmiştir.

Pekin’de “APEC mavisi”

Berkcan Yalçın, Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti

Berkcan Yalçın

Ankara Üniversitesi Sinoloji ABD. (Çinîyat) mezunu. Bilimdili.com çevirmen ve yazarı. Şu anki ikamet yeri Pekin, ÇHC.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...