Dünya

500 Milyar Dolara Kuzey Kutbunu Yeniden Dondurabiliriz

500 Milyar Dolarlık Proje

Dünya iklim değişikliğinin etkilerini tersine çevirmek için çok para harcıyor. Emisyonsuz araçların üretilmesi, altyapı sürdürülebilirliğini sağlamak  için harcanan paralar, karbon içermeyen yeni enerji kaynaklarının bulunması için yapılan çalışmalar ve bozulan doğal çevreden etkilenmememiz için geliştirilen teknolojiler. Şimdi de bir grup bilim insanı bu masraflara arktik’in yeniden dondurulması için 500 milyar dolar daha eklemek istiyor.

İklim değişikliği yüzünden kuzey kutbu olması gerekenden çok daha sıcak zamanlar geçiyor ve bu buzulların erimesine neden oluyor. Bilim insanları rüzgar enerjisi ile çalışan 10 milyon pompa ile buzulların altındaki suyu yukarıya pompalayarak arktiki tekrar dondurmayı tasarlıyorlar. Teoriye göre buzulun üzerine pompalanacak su sıfırın altındaki sıcaklık yüzünden çabucak donacak ve buzulu kalınlaştıracak. Tasarının ardındaki bilim insanları kullanılacak olan rüzgar enerjisi ile çalışan pompaların bölgenin sadece %10’luk bir kısmında konuşlandırılacağını söylüyor. Tasarıyı hayata geçirebilmek için pompalar 100 milyon ton çelik kullanılarak 10 yıllık bir süreçte inşa edilecek. Kuzey Kutbunun yeniden dondurulmasının yaklaşık olarak 15 yıllık bir süreçte tamamlanabileceğini ileri sürüyorlar.

Arktik Sorunu

Bilim dünyası, 2015 Paris Anlaşması’nın bir çözüm bulunamayacağını iddia ettiği Arktik sorununa, yeni çözümler bulmak için çok çalışıyor. Bu gibi öneriler fosil yakıt kullanımını sınırlamaya odaklanmış somut girişimlerden farklı çözümlere duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

Sıtivın Deş (Steven Desch) Di Gardiyan ( The Guardian) gazetesine verdiği bir röportajda konuyla ilgili şunları söyledi;

Şu anki tek strateji, insanlara fosil yakıtları yakmayı bırakmasını söylemek gibi görünüyor. Bu güzel bir fikir, ama kuzey kutup bölgesindeki buzulların erimesini durdurmak için bundan daha fazlasına ihtiyaç var.

Öneri dikkate değer olsa da, herkes Kuzey kutup denizi’ni yeniden dondurma planının mümkün olduğunu düşünmüyor. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nde çalışan kıdemli bir bilim insan olan Culiyen Sıtrov (Julienne Stroeve) CNN’e verdiği demeçte;

“Arktik’in yeniden dondurulma çabalarına rağmen Karbondiyoksit salınımı sonucu ortaya çıkan Küresel Isınma devam edecektir. Bu nedenle, daha düşük enlemlerde aşırı ısı, atmosferik ve okyanussal dolaşım yoluyla Kuzey Kutbu’na doğru taşınmaya devam edecek ve bu, Arktik’te buz üretme çabalarına karşı koyacaktır.” dedi.

Bu resimde, mavi-gri en genç buzulu temsil ederken, beyaz en eskisini temsil ediyor.
Fotoğraf Kaynağı: Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu / NASA

Eğer hiçbir şey yapılmazsa kuzey kutup denizindeki buzullar erimeye devam edecek ve bölgenin ekosistemi önemli ölçüde zarar görecek ve birçok türün nesli tehlike altına girecek. Ayrıca bu dünyanın daha fazla ısınmasına neden olacak. Arktik buzulları, güneşten gelen radyoaktif ışınları geri uzaya yansıtır. Bu buzullar erirse, kuzey yarım küredeki erimeyen buzullar eriyerek daha düzensiz hava koşullarının önünü açacak ve daha fazla karbon atmosfere salınmış olacak.

Kuzey Kutbu ile ilgili sorunumuzu çözecek tasarının bu olup olmayacağı belli değil fakat en kısa sürede bu sorunu çözmemiz Dünyanın geleceği için büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre, karbon emisyonu ile ilgili hiçbir şey yapmazsak ve Kuzey Kutbundaki buzulların olduğu gibi erimesine izin verirsek 2030 yılına gelindiğinde kurtarılacak bir buzul bulamayacağız.

 

Kaynak: futurism

Burak Cem Vural

Ankara Üniversitesi Radyo Tv Sinema mezunu. Bilimdili.com Editör, Yazar ve Çevirmeni.

iletişim: burakcem@bilimdili.com

1 Yorum

Yorum yazmak için buraya tıklayın...

  • Ama eskisi gibi olur mu tekrar? Çünkü dal rüzgarı affetse bile kırılmıştır bir kere :)