Dünya Evren

Gökyüzünün En Hareketli Gecesi 27 Temmuz 2018

Sibirya şamanları için oldukça yoğun bir gece olacak bu gece (27 temmuz 2018). Teleskopları ve fotoğraf makinelerini hazırlayın, gökyüzünde bu gece bin yılın görsel güzelliği var.

1- Ay Tutulması

Dünya Güneş’e en uzak konumunda, Ay ise Dünya’ya en uzak konumunda. Böyle bir durumda yaşanan Ay tutulmasında Ay karanlığa bürünmüyor. Dünya’da yaşanan bir akşam üzeri gibi kızıllığa bürünüyor. Bunun sebebi ise Güneş, Dünya ve Ay arasındaki mesafeler.

Tutulma Türkiye’de (İstanbul saati ile) 20.13’te başlayıp, 02.30’a kadar sürecek. 22.30-01.13 arasında en yoğun şekilde tutulma gözlemlenebilecek.

Bağlantıdaki internet sitesinden bulunduğunuz şehirden hangi saatler arasında en iyi gözlemi yapabileceğinizi görebilirsiniz.
https://www.timeanddate.com/eclipse/in/@8632418 (Bağlantıda Manisa Turgutlu’ya göre hesaplama yapılmıştır.)

Umbra: Tam gölge

Penumbra: Yarı gölge

Ay Tutulması

2- Mars’ın en parlak gecesi

Mars bu geceden itibaren 27-31 Temmuz arası her gece Güneş’ten en uzak ve Dünya’ya en yakın konumuna geldiği için en parlak haliyle gözlemlenebilecek. Amatör teleskoplar bile oldukça kaliteli gözlemler yapabilecek. Ay’ın da karanlığa bürünmesiyle 27 Temmuz gecesinde Mars hiç görmediğimiz kadar ışıltılı ve büyük görünecek.

3- Delta Akuğarit (Delta Aquariids) meteor yağmurları

12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar sürecek olan meteor yağmurları 27 Temmuz gecesi en yoğun dönemini yaşayacak. Meteor yağmurlarının Ay tutulmasına denk gelmesi çok daha ışıltılı görülmesine neden olacak.

Bu gece Ay tutulmasını izlerken, ışıldayan Mars’ın keyfini çıkarıp, meteor yağmurlarıyla evrene olan bakışımızı renklendirebileceğiz. Evrenimizin sergileyeceği bu görsel şöleni kaçırmamanız dileğiyle.

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com