Dünya Evren

Marslı Mühendis Kızlar

Bu yazıyı bana gelen çok güzel bir istek doğrultusunda sizlerle paylaşıyorum. “Marslı Mühendis Kızlar” adındaki kanımca çok önemli ve ihtiyacımız olan bir çalışma. Çok uzatmadan, sizi proje koordinatörü Sayın Burhan Uyan’ın çalışmayı anlatan sözleriyle başbaşa bırakıyorum.

“Devlet okullarındayken yetenekleri sayesinde BİLSEM’e seçilmiş 14-17 yaşlarında 15 kız çocuğuna, 22.Yüzyılın teknolojik eğitimlerini versek, Türk Milletinin aydınlık geleceği için umutlarımızı artırmış olur muyuz?

Gözleri çakmak çakmak, yüzleri pırıl pırıl kızlarımızı,Türkiye’de ilk kez böylesi bir kapsam ve nitelikte tasarlanan bir proje ile hem teknolojinin geleceğine götürsek hem Cumhuriyet döneminde yapılmış 2 uçağımızı yeniden yapmalarını ve yeniden uçurmalarını sağlasak, geçmişlerinden ilham alarak geleceklerini – hepimiz için – tasarlayıp bizi de oraya güvenle götürebilirler mi?

Hayatımın son 1 yılı, bu soruya cevap aramakla geçti; Şu anda İzmir Uzay Kampı’nda bu çocuklar, hem 3-Boyutlu resimler yapıp tasarladığı ürünleri 3D üretiyorlar hem Mars için güvenli evler tasarlıyorlar hem de uzay yerçekimsizliğini algılamak için çeşitli teknik araçlarla deneyimler yaşıyorlar. Evlerine dönünce 4 hafta sonu daha, takım çalışması mantığıyla 22.yüzyılın standartlarında STEM eğitimi, VR/AR-Artırılmış ve Yapay Gerçeklik eğitimi, drone ve roket tasarımı eğitimi alacaklar, akran liderliği ile diğer kardeşlerine deneyimlerini aktaracak ve onların da bu hayalleri kurmalarını sağlayacaklar, böyle bir çalışmanın ülkemizde henüz eşi benzeri yok.

Tüm bunları bizim için gerçekleştirebilir hale getiren çok sayıda destekçimiz var, zamanla hepsini gururla tanıtacağız.

Yarın bu kızlarımızla Cumhuriyeti kutlayacağız, dağlarında çiçek açmış İzmir’de – Uzay Kampı’nda. Kardeşlik ve barış içinde, ötekileştirmeden aynı hedefe varmak için çalışabilmenin, gelecek için hayaller kurup bunları şimdiden yapabilmenin yeni bir yolunu bulduk, siz sadece destekleyin yeter. Her yeniliği sizlerle de paylaşacağız merak etmeyin.”

”Marslı Mühendis Kızlar – Göklerde Bizi Bekleyen Yerimiz İçin”

Proje Koordinatörü Burhan UYAN”

Bu çalışmadan Bilimdili’ni haberdar eden Sayın Nami Cem İyigün‘e de teşekkür ederim. Umuyorum ki bu çalışmalar başkalarına da örnek olacaktır.

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com