Dünya Evren

Mars’ta Günbatımları Neden Mavi?

NASA'nın Curiostiy ( Merak) uzayaracı bu fotoğrafı görevinin 956. Mars Gününde ( 15 Nisan 2015) Gale Kraterinden çekerek Dünyaya gönderdi. NASA/JPL-CALTECH/MSSS/TEXAS A&M UNIV.

Dünya ve Mars birbirlerlerinin zıttı iki gezegen. Mars “kızıl gezegen” diye adlandırılırken Dünya “soluk mavi nokta” diye adlandırılıyor. Mars boş bir çölken, Dünya yaşam ve suyla dolup taşıyor. Ancak bu iki gezegen saydığımız zıtlıkların dışında çok ilginç bir farklılığa daha sahip, Marsta gökyüzü kırmızıyken günbatımları ise mavi.

Bunun arkasındaki sebep gökyüzümüzün neden mavi ve gün batımlarımızın neden kırmızı olduğu sorusunun cevabına benziyor. Güneşten gelen ışık atmosferde kırılarak dağılır. Güneş ışığı farklı dalga boyularındaki ışık parçacıklarından oluşur ve atmosferdeki moleküller ve parçacıkları sadece belirli dalga boylarındaki ışıklarla etkileşir. İşte bu molekül ve parçacıklarla etkileşen ışık atmosferimizin mavi renkte görünmesini sağlar.

Mars’ın atmosferi çok zayıf, Dünya’nın atmosferinin sadece %1’i kadardır ve karbondioksit ile tozlardan oluşur. Bu ince toz, kırmızı ışığın dağılmasına ve böylece gökyüzünün kırmızımsı görünmesine, bu da mavi ışığın içeri girmesine neden olur. Dünya’da ise bu tam tersi şekilde cereyan eder.

Gün batımı sırasında ışık atmosfer içinde daha uzun bir mesafede yolculuk yapar, bu yüzden de etrafa daha fazla saçılır. Gördüğümüz ışık bu saçılmadan geriye kalanıdır. Yeryüzünde, aslında yanardağlardan gelen kül ve ateşten çıkan tozlarla güçlenen daha geniş bir kırmızı renk paletimiz var. Mars’taysa soğuk mavi bir renk elde ederiz.

2005 yılında NASA’nın Spirit Rover’ı tarafından çekilen Gusev Krateri üzerinde bir gün batımı manzarası. Hem mavi aurora hem de pembemsi gökyüzü görülüyor. NASA / JPL-Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü

Mars’a gönderdiğimiz Curiosity ( Merak), Spirit (Ruh) ve Opportunity ( Fırsat) isimli insanlığın robotik temsilcileri bu ilginç olaya tanık olarak bize topladıkları görüntü ve verileri gönderdiler. İlginçtir ki, Dünya ve Mars Güneş Sisteminde gözlemleyebileceğimiz bir günbatımına sahip olan tek yerler.

Merkür bir atmosfere sahip değil, bu nedenle Güneş gündüzden gece tarafına geçerken sıcaklık 427 ° C ila -173 ° C arasında bir geçiş yapar. Ayrıca Merkür kendi etrafında dönüşünü dünyadaki 58 günde tamamladığı için, günler çok uzundur. Ancak Venüs’te işler bundan daha da kötüdür. Kalın bulut örtüsü ve son derece yoğun atmosferi, Güneş ışınlarının yüzeye ulaşmasını engeller.

Belki Titan, yoğun atmosferine rağmen nadiren gün batımı sunabilir. Ancak şimdilik, Dünyamızın günbatımı ve Mars’tan gelen videolarla idare etmek zorundayız.

 

NASA’nın “Meraklı” Uydusu Curiosity Mars’ta İlginç Bir Nesne Buldu