UZAY

Mars Yanıltmacı

NASA / JPL-Caltech / MSSS

NASA’nın Mars araştırmacısı olan keşif robotu Curiosity’nin yeni bulguları çelişkili sonuçlar doğurdu. Bilim adamları yeni çelişki durumuna “Eski Mars Yanıltmacı (Paradoksu)” diyor.

Bilim insanları uzun yıllar önce Mars yüzeyinde su bulunduğuna yönelik hemfikir durumdalar. NASA’nın keşif robotu tarafından gönderilen yeni bilgiler Mars hakkında bildiklerimizi gözden geçirmemiz gerektiğini ortaya koydu. Mars’ta akarsuların ve göllerin olduğu öne sürülen çağlarda suyun sıvı halde olabilmesi için gereken sıcaklığın gezegende olmadığı ortaya çıktı.

Keşif robotunun bulduğu tortul taşların Mars’ın Gale krateri içindeki bir akarsu ile 3.5 milyar yıl önce taşındığı keşfedildi, ancak tam bu zamanlarda Güneş’in daha genç ve daha az parlak olduğu düşünülüyor. 3,5 milyar yıl önce Güneş günümüze göre sadece %70 parlaklıktaydı. Ayrıca Mars’ın atmosferi de sera etkisi yaratabilecek kadar karbondioksite sahip değildi, yani gezegen 3,5 milyar yıl önce suyu sıvı halde tutabilmek için çok soğuktu.

Yüzey sıcaklıklarını etkileyen faktörlerle ilgili kanıtlar, özellikle genç güneşten alınan enerji ve gezegenin atmosferi tarafından sağlanan örtüler, nehir ağları ve göller için yaygın olan kanıtlar ile uyuşmazlığa neden oluyor. Ancak yine de keşif robotunun bulguları sıvı haldeki suyun Mars yüzeyinde özgürce aktığını gösteriyor.

Eski Mars Yanıltmacı yakın zamanda çözülecek gibi görünmüyor, ancak keşif robotunun görevi de sürüyor. Veri toplamayı sürdüren robot Meraklı (Curiosity), her gün Mars’ın sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaşıyor. Yetersiz ısıda suyun nasıl sıvı halde kaldığı çatışkısı aydınlatılmayı bekliyor.

Kaynak
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6734

İçerikler

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...