Buluşlar Yaşam

Mühendisler 3 Boyutlu Yazıcı Aracılığıyla Bağ ve Tendonlar Gibi İnsan Dokusu Üretebilen Bir Yöntem Keşfetti

Bugünün teknolojisi, 3 boyutlu yazıcılar ile mekanik parça, protez, silah ve hatta yiyecek gibi bir çok önemli gereksinimleri üretmemize olanak sağlıyor. Ancak Utah Üniversitesi biyomedikal mühendislerinden oluşan bir ekip, hastaların iyileşmesini büyük ölçüde geliştirecek bir yöntem olarak, bağ dokusu ve tendon gibi insan dokularını üretmek için 3 boyutlu baskı hücreleri ile ilgili bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem tendon ve bağ dokuları ciddi hasara uğramış kişilerin 3 boyutlu baskı ile üretilmiş hücreler ile kolayca değiştirilmesine ve hasar oluşan bölgenin çok hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı oluyor.

2 senelik araştırma sonrasında keşfedilen bu 3 boyutlu baskı yöntemi, hastanın kendi yağ hücrelerinden elde edilen kök hücrelerinin üzerine hidrojel katmanı eklenmesi daha sonrada bu hücrelerin laboratuvar ortamında olgunlaştırılıp insana nakledilmesi prensibiyle çalışıyor. Fakat bu son derece karmaşık bir süreçtir, çünkü bu tür bir bağ dokusu karmaşık modellerde farklı hücrelerden oluşur.

Bowles, “Bu model hücre organizasyonu oluşturmak için oldukça kontrollü ve önceki teknolojilerle oluşturamayacağınız bir modeldir.” dedi. “Bu metot hücreleri istediğimiz spesifik bölgelere entegre etmemizi sağlıyor’’ diyerek ekledi.

Bunu yapmak için Bowles ve ekibi, tıp için mikro akışkan cihazlar geliştiren Salt Lake City’deki Carterra, Inc. ile çalıştı. Araştırmacılar, tipik olarak kanser tarama uygulamaları için antikorları yazdırmak için kullanılan Carterra’ya ait 3 boyutlu bir yazıcıyı kullandı. Ancak Bowles’ın ekibi, yazıcının insan hücrelerini ihtiyaç duydukları, kontrollü bir şekilde aktarabileceği özel bir baskı parçası geliştirdi. Konsepti ispatlamak için, ekip, flüoresan rengi yayan genetik olarak modifiye edilmiş hücreler üretti, böylece ürünün hazır halini görselleştirebildiler.

Su anda ihtiyaç olan dokular hastanın kendi bedeninin farklı bir noktasından veya kadavralardan alınıp kullanılabiliyor ancak alınan bu parçalar orijinali kadar efektif olmayabiliyor. İste bu 3 boyutlu yazıcı tekniği ile bu sorunun önüne geçmek hedefleniyor

Kas-iskelet araştırmalarında uzmanlaşan Bowles, teknolojinin şu anda ligamentler, tendonlar ve omurilik diskleri oluşturmak için tasarlandığını, ancak “her türlü doku mühendisliği uygulaması için tam anlamıyla kullanılabileceğini” söyledi. Ayrıca bu uygulama ayni zamanda tüm organ baskı çalışmalarına da fayda sağlayacaktır dedi.

Çeviren ve düzenleyen: Fethi Ülkem Betil / Son sınıf Biyomühendislik öğrencisi

Alıntı

Görsel kaynak

Kaynak ve ileri okuma için