Topkapı Sarayı’nın hasbahçesinin denetimli inşaata açılması girişimi tartışılıyor. Topkapı Sarayı Müzesi’nin eski başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Üzerinde konuşulamaz bile” dedi.
Topkapı Sarayı’nın eteklerinde ‘Hasbahçe’ adıyla bilinen alanın denetimli inşaata açılması girişimi tepki çekti. Topkapı Sarayı Müzesi’nin eski başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, girişimi “Kanun dışı” diye niteledi. Gazete Duvar’ın sorularını yanıtlayan Ortaylı, “Kanun dışı, edepsiz bir düşünce” dedi. Ortaylı, “Üzerinde konuşulamaz bile” ifadelerini kullandı.
Peki iki imparatorluğun birden izlerinin okunabildiği nadir alanlardan biri olan Tarihi Yarımada üzerindeki bu tasarruf ne anlama gelecek? Mesele, Hasbahçe’nin statüsünün 1’inci derece sit alanından 3’üncü derece sit alanına düşürme talebinde bulunan AK Partili Fatih Belediyesi’nin “Güvenlik açısından sıkıntılı alanlar turizme kazandırılacak” açıklamasından ibaret mi?
‘ARKADA BÜYÜK OLASILIKLA BİR YATIRIMCI VAR”
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Uygulamalar Direktörü ve Danışma Kurulu üyesi de olan mimar Korhan Gümüş’e göre mesele bundan daha ‘büyük’ olabilir. “Bahçe düzenlemesi için böyle bir statü değişikliğine ihtiyaç yok” diyen Gümüş, “Asıl mesele bölgenin bildiğimiz kamu koruma modeli içinde bir kamusal boşluk olarak görülmesi. Arkada büyük olasılıkla bir yatırımcı var, hastane ve çevresi etrafında bir yapılaşma öngörülme ihtimali var, Sirkeci’ye kadar uzanan…” yorumunu yaptı.
‘SİRKECİ’DE BEKLENEN ÖZELLEŞTİRMEYİ KOLAYLAŞTIRABİLİR’
Gümüş, “Sirkeci’deki depolar, devasa kamu alanı ne olacak, bilinmiyor. Topkapı Sarayı içinde o kadar düzensiz inşaatlar var ki, görseniz dudağınız uçuklar. Matbaa-ı Amire, Hastane binaları, Gülhane’deki rezalet örneğin. Fakat bu olay zannedersem başka. Sirkeci için aynı Galataport gibi bir özelleştirme öngörülüyor. Bugüne kadar bir adım atılamadı. Bu karar onu kolaylaştırmak için alınmış olabilir” ifadelerini kullandı.
‘YAPILAŞMA MÜMKÜN DEĞİL’
Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ise söz konusu bölgenin mevcut haliyle bir ikilemi ortaya koyduğunu söyledi. Hasbahçe olarak bilinen alan için “1’inci derecede sit alanı olmaya çok layık”vurgusu yapan Yılmaz, “Korunması çok zor, ilgi göstermesi çok zor. Bu nedenle kimsenin umurunda değil” eleştirisi getirdi. Yılmaz, bu ilgisizliğin güvenlik sorunu yarattığına dikkat çekerek Amerikalı Sarai Sierra’nın 2013’te bu bölgede öldürüldüğünü hatırlattı; “Hiç ilgi göstermemek mi, bir şey yapmak mı? ‘Bir şey yap’ deyince Belediye de bunu öneriyor. Maalesef Türk aydınının daha parlak bir önerisi yok” dedi.
Yılmaz, düzenlemenin bölgenin daha rahat ziyaret edilmesini sağlama potansiyeli içerdiğini belirtirken, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki bölgede bu düzenleme sonrası yapılaşma ihtimali konusunda “Burada Osmanlı çinisinden Bizans ve Doğu Roma seramiği çıkıyor. Yapılaşma bu anlamda mümkün görünmüyor” dedi.
Kaynak:
Beril Köseoğlu
https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2017/10/13/ilber-ortayli-hasbahceye-imar-edepsiz-bir-dusunce/