Tüp bebek tedavisini denemek, büyük bir karardır; pahalıdır ve süreç zor olabilir. Ayrıca, başarı garantisi de yoktur. Tedaviye başlamadan önce; kesinlikle bir çocuk istediğinizden ve diğer tedavi seçeneklerinin işe yaramadığından ya da yaramayacağından emin olmalısınız.
Tüp Bebek Tedavisinin Tercih Edilme Nedenleri
Siz ya da eşinizin sahip olduğu durumlar da dahil olmak üzere, pek çok nedenden dolayı tüp bebek tedavisi olmayı düşünebilirsiniz:
- Düşük sperm sayısı,
- Polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklara bağlı ovülasyon problemleri,
- Fallop tüpleri ile ilgili problemler,
- Endometriyozis,
- Kalıtsal genetik bozuklukları çocuğunuza geçirmekten kaçınmak için.
Bazı çiftler, sperm ya da yumurta bağışını tercih edebilir. Örneğin; bir çift çocuklarına ciddi bir genetik bozukluk geçirme riski taşıyorsa, donör sperm ya da yumurta kullanmaları tavsiye edilebilir. Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçenekleri doğurganlığınıza zarar verebileceğinden, kanser hastaları bazen sağlıklı sperm ve yumurtalarını dondurmayı tercih edebilir. Bu yumurtalar, daha sonra tedavi bittikten sonra, tüp bebek tedavisinde kullanılabilir.
Aileniz İçin En Uygun Doğurganlık Tedavisi Seçimi
Doğurganlık bilimi, son derece heyecan verici ve giderek daha da heyecan verici olan bir çalışma alanıdır. Son yıllarda, doğurganlık tedavileri, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çiftin, sahip olmayı hayal ettikleri aileye kavuşmalarını sağlamaktadır. Bir tüp bebek tedavisinin amacı; doğurganlık sorununun sebebini anladıktan sonra, dört bir yanındaki milyonlarca çiftin, hayal ettiği ailenin getirebileceği mutluluğu ve sevinci getirecek bir çözüm bulmaktır. Sizin ve eşinizin durumuna bağlı olarak, bazı doğurganlık tedavileri sizin için diğerlerinden daha iyi olabilir.
Sağlıklı bir çiftin, her yumurtlama döngüsünde sadece %20-25’lik bir gebe kalma şansı vardır. Altı ay sonra, çiftlerin yaklaşık %60’ı, tüp bebek tedavisine başvurmalarına gerek kalmadan, başarılı bir şekilde gebe kalacaktır. Kabaca, 8 çiftten 1’i, denemeden bir yıl sonra bebek sahibi olmayı başaramaz. Bu çiftler, genellikle tüp bebek tedavisine başvurmayı düşünürler.
Kısırlığın Nedenini Bilmek Önemli
Bir tüp bebek tedavisi döngüsünü denemeden önce; yapmanız gereken ilk şey, sizin ya da eşinizin kısırlığının sebebini öğrenmenizdir. Bir çiftin çocuk sahibi olmasını engelleyen faktörler, kadınlarda, erkeklere oranla daha fazladır. Kısırlığa neyin nedeni olduğu öğrenildiğinde, nasıl bir tedavinin uygulanacağı daha kolay seçilecektir. İlaç tedavilerinden daha ciddi cerrahi seçeneklere kadar, çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için birçok seçenek vardır. Sizin durumunuz için en iyi seçeneği seçmek çok önemlidir, çünkü gereksiz bir tüp bebek tedavisi, pahalı ve umut kırıcı olabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranları
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranları, bu tedavi seçeneğini tercih etmeniz için bir başka nedendir. Tüp bebek tedavisi, hem başarılı hamilelik hem de canlı doğum oranları ile oldukça başarılı bir tedavi seçeneğidir. Bu tedavi seçeneğinde başarılı hamilelik oranları; rahimde başarılı bir şekilde implante edilen ve bir kalp atışı geliştiren embriyolar tarafından belirlenir. Tüp bebek tedavisi sonrası başarılı hamilelik oranları, 35 yaşın altındaki kadınlar için % 47,7; 35-37 yaş arası kadınlarda %38.8; 38-40 yaş arası kadınlarda %29.9’dur. 40 yaşını geçtikten sonra hamilelik oranları büyük ölçüde azalmaktadır. Yaşı 41-42 olan kadınların gebelik oranı %20.1’dir ve yaşı 42’nin üzerindeki kadınlarda bu oran %8.9’a düşmektedir.
Yukarıda belirtilen verilerde görüldüğü gibi, tüp bebek tedavisinde yaş, önemli bir faktördür. 35 yaşına gelindiğinde, bir kadının doğal yollarla hamile kalma şansı da düşüş gösterdiğinden; ilerleyen yaş ile birlikte, tüp bebek tedavisini tercih etmek, mantıklı bir seçim olacaktır.
Kaynaklar ve ileri okuma :
Prof. Dr. Bülent TIRAŞ – Tüp bebek tedavisi hakkında kapsamlı kılavuz