Buluşlar Tıp Yapay Zeka Yaşam

Siborglar (Cyborg) Çağı Çoktan Başladı

SİBORGLAR SADECE ÇİZGİ FİLM KARAKTERİ DEĞİLLER

Neil Harbisson’un renk körlüğünü kafatasına bir anten takarak tedavi ederek dünyanın yasal olarak kabul edilen ilk Siborg’u olmasının üzerinden iki yıl geçti. Yakında onun gibi birçok insan görebiliriz.

İnsan vücudunu elektronik cihazlarla zenginleştiren teknolojik yeteneğimiz nihayetinde hayatı tehdit eden rahatsızlıkları çözebileceği noktaya ulaştı. Burada insan bedeninin teknolojiyle birleştirilip daha karizmatik bir hale getirilmesinden bahsetmiyoruz, bahsettiğimiz şey organ nakli sırasında ölüm kalım savaşı veren onlarca insan hayatının kurtarılması.

Yaşamlarının çoğunu tip 1 diyabetle sürekli bir savaş içerisinde geçerien insanlar yakında yapay pankreasa sahip olabilirler. Bu yeni cihaz hastaların akıllı telefonlarını sürekli olarak kan şekerini ölçen bir sensöre bağlamalarını sağlıyor. Böylece telefon hastanın kendisinden ve kanından gerekli bilgileri temin ediyor ve vücudun ne kadar insülin salgılaması gerektiğini suni organa bildiriyor. Yapay pankreas şu anda tip 1 diyabeti olan hastalar üzerinde güvenilirliğinin ve etkinliğinin değerlendirilmesi için klinik araştırmalarda kullanılıyor.

Yapay bir cihazla değiştirilebilen tek organ pankreas değil. Birçok şirket yapay organların geliştirilmesine yatırım yapıyor. Özel araştırma şirketi Big Market Research tarafından kısa süre önce açıklanan bir analize göre, pazarın önümüzdeki on yılda hızlanması bekleniyor. Önümüzdeki on yıl içerisinde sürekli diyalize bağlı hastaları bu sıkıntıdan kurtaracak yapay böbrekler üretilebilecek.

Bu yapay organlar, elektronik bileşenler, 3B yazıcıyla bastırılmış parçalar ve labaratuvarda üretilmiş hücreler kullanılarak yapılacak ve belki de kusurlu göz ve kulakların hatta iflas etmiş kalp ve karaciğerlerin yerini alabilecek. Bu teknolojiler, son derece yetersiz organ bağış sistemimizin yerini aldığında, yalnızca ABD’de organ bekleyen 119.000’den fazla erkek, kadın ve çocuk nihayet hastaneden çıkıp hayatlarını korkmadan yaşayabilecekler. Yapay organlar aynı zamanda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımını da azaltabilir.

HERKES İÇİN NAKLEDİLEBİLİR ORGAN

Tamam, sibernetikler hayat kurtarmakla kalmayıp, yeni aygıtlarla yaşamı daha sofistike bir hale getirebilir. Elon Musk gibi alanın liderleri, hasta ve engellilerin bedenlerini iyileştirmekle kalmayıp  sağlıklı bedenleri geliştirecek teknolojiler üretiyorlar. Musk insan beynine yerleştirilen ve beyin ile gelişerek insan zekasını yapay zeka hızına çıkartabilecek sinirsel bağı (neural lace) ortaya koymayı tasarladığını ima etti. Kör veya sağırlar için gözler ve kulaklar gibi yapay duyu organları tasarlanabiliyorsa, insanlara süper duyular kazandırabilecek organlar da geliştirilemez mi?

Sibernetik hem hastalar hem de sağlıklılar için yaşam kalitesini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda yaşam süresini de arttırabilir. Her organın bir son kullanma tarihi var ancak gelecekte kullanacağımız yapay organlar için bu geçerli olmayabilir. Yapay organlar ve sibernetik bizi ölümsüzlük çağına sokabilir mi? Birçoğumuz öyle umuyor, ama bunu zaman gösterecek.

 

 

Kaynak
Futurism.com

Burak Cem Vural

Ankara Üniversitesi Radyo Tv Sinema mezunu. Bilimdili.com Editör, Yazar ve Çevirmeni.

iletişim: burakcem@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...