I. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Sempozyumu, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş anısına Girne’de gerçekleştirildi. Türk Birliği Dayanışma Derneği’nin başkanlığında düzenlenen sempozyuma Bilimdili Derneği’nin yanı sıra şu dernekler iştirak ettiler:
Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti
Makedonya Ufuk Derneği
Erciyes Üniversitesi
Lefke Avrupa Üniversitesi
Kore Avrasya Kültür ve Ekonomi Enstitüsü
Avrasya Yazarlar Birliği
Almanya Uluslararası Gençlik ve Eğitim Platformu
Macaristan Turan Vakfı
Kırgızistan Bilge Vakfı
İngiltere Türk Dünyası Platformu
Turan Derneği
Hollanda Avrasya Kadınlar Birliği
Ortalık Haber Ajansı
21-24 Mart tarihlerinde gerçekleştiren sempozyumda, 14 ayrı ülkeden 120 katılımcı buluştu.
Açılış konuşmasını yapan Türk-Bir Genel Başkanı Güven Arıklı, “Türk Dünyası’nın Girne’de buluşması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) açısından son derece önemlidir.” dedi.
Sempozyuma öncülük eden Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ise konulmasında şu sözlere yer verdi: “KKTC ne mutlu Türküm diyen her Türkün devletidir. Bu yüzden Kıbrıs’a sahip çıkmak her Türkün mili görevidir”.
Sempozyum toplam 10 oturum gerçekleştirildi. Bilimdili Derneği başkanı ve Sempozyum düzenleme kurulu eş başkanı Doç. Dr. Gökçe Yükselen Peler, “Kıbrıs Türklerinin Dillik Ataları Gerçekten İç Anadolu ve Akdeniz Sahillerine mi Dayanmaktadır?” başlıktı sunumu ile Kıbrıs Türklerinin ağız yönlerini inceledi. Bunun yanında Kıbrıs Türklüğüne hizmetlerinden dolayı ödüle layık görüldü.
Dernek Başkan Yardımcısı ve Sempozyum Sekreteryası Türkolog Saffet Alp Yılmaz: “Türkiye Üniversitelerinde Kıbrıs ile İlgili Yapılmış, Dil, Kültür, Edebiyat ve Tarih Tezleri Üzerine Bir İnceleme” adlı tebliğini sundu. Sempozyum Düzenleme Kurulu tarafından Türk Dünyası’nın Genç Lideri Ödülüne layık görüldü.
Dernek sekreteri arkeolog Sergen Çirkin, “Arkeolojik Bulgular Işığında Anadolu-Kıbrıs İlişkileri” adlı bir tebliğ sundu. Tebliğde Kıbrıs’ta yapılan ilk iskanların Anadolu göçleri ile olduğu, Kıbrıs tarihinin Anadolu’nun ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı. Arkeolojik buluntular ve tarihi kaynaklar üzerinden “Anadolu ve Kıbrıs” ilişkileri anlatıldı. Mısır ve Yunan tehlikelerine karşı Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın yaklaşık 3.200 yıl önce Kıbrıs’sa düzenlediği deniz seferleri örnek gösterildi. Hitit kralının Kıbrıs’ı Anadolu’nun bir parçası olarak gördüğü ve bu sebeple 3 ayrı deniz seferi düzenleyerek düşman donanmalarını yaktığı belirtildi. Bunun yanında Sempozyuma katkılarından dolayı Bilimdili Derneği Ödüle layık görüldü. Ödül dernek adına Sekreter ÇİRKİN’e verildi.
Dernek yöneticilerinden tarihçi İdris Kılıçaslan “Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı Geçici Olarak İngiltere’ye Devri”; site yazarımız Safiye Ulufer ise “Ayşe Tatile Çıksın: Alman Basınında Kıbrıs Barış Harekatı ve Rauf Denktaş” adlı tebliğlerini sundular…
Sempozyum programı tarihi Kıbrıs gezisi ile devam etti. Gezinin en can alıcı noktası, “Kanlı Noel Olayı” olarak bilinen vahşetin gerçekleştiği Türk subayına ait evin ziyaretiydi. Bugün “Barbarlık Müzesi” olarak kullanılan bina Kıbrıs Türklerinin uğradığı mezalimi her yönüyle gözler önüne sermektedir…
Sempozyumun FOX TV kanalında ve Kıbrıs Hakikat Gazetesi’nde yer alan haberleri aşağıdadır: