Canlı Bilimi DÜŞÜNCE Tıp

Vampir Miti Gerçeğe Dönüşebilir mi? Gençliğin Sırrı Genç Kanında Gizli

Gün geçmiyor ki yeni gelişmelerle karşı karşıya kalmayalım. Değişimlere kucak açtığımız ve sürekli yetişmeye çalıştığımız bilgi çağında kim genç kalmayı istemez ki? Peki gençlik iksirini genç kanında bulmak mümkün ise? Kendinizi bir vampir öyküsü içinde düşünebilirsiniz. İşin şakası bu tabii. Ancak birazdan okuyacaklarınız gerçek araştırma verileri.

Genç ve Yaşlı Farelerde Yanyaşam

New York Ithacada Cornell Üniversitesinde yapılan bir çalışmada genç ve yaşlı farelerin dolaşım sistemleri heterokronik yanyaşam (heterochronic parabiosis) adı verilen bir yöntemle birleştirilmişti. Bu birleştirme yöntemi sonrasında yaşlı farelerin kıkırdaklarının beklenenden daha genç olduğu gözlemlendi. Stanford Üniveritesinde yapılan başka bir deneyde ise yanyaşam sırasında genç fare kanının yaşlı farelerin kök hücrelerinde gençlik etkisi yarattığı gözlemlendi. Yaşlı farelerin genç fareler gibi zedelenmiş kas yapısını onarılabildiği görüldü.

Benzer araştırmalar Harward Üniversitesinde de yapıldı. Araştırmacılar genç kobay farelerin kanında GDF11 olarak adlandırılan bir protein tespit ettiler. Bunun iyileşme ile bağlantısını anlamak için yaşlı farelere 30 gün boyunca GDF11 proteini verildi. Bir yıl sonra ise yaşlı farelerin beyinlerinin gençleştiği gözlemlendi. Harvard Üniversitesinde genç kanın yaşlı farelere etkileri üzerine çalışan Francesco Loffredo gençleşmenin tek bir etkenden kaynaklandığını düşünmeyi iyimserlik olarak görüyor. GDF11 proteiniyle birlikte çeşitli etkenlerin de olduğu konusunda ise tüm araştırmacılar hemfikirler. GDF11 proteini dışındaki etkenler de araştırmalara açık.

Fotoğraf: Annedehaas/Getty
Fotoğraf: Annedehaas/Getty

Bilim kurgu romanının bir parçası olmak, mitleri yaşamak yaşatmak bir yana bu konuda korkuları olanlara yönelik bir açıklama Stanford Üniversitesiden Wyss Coray’dan geliyor : “Kesinlikle kan içemezsiniz. Belli ki biz bunu denemedik”. Ayrıca Coray, hastalıkların taranması, kan grubunun belirlenmesi ve kan plazmasının ayrılması gerektiğinden ev gibi ortamlarda bu işlemin yapılamayacağı konusunda uyardı.

Gençlerin Kanı Yaşlı Farelerin Beynini ve Vücudunu Yeniliyor.

Bilişsel işlev bozukluğu ve demans gibi nörolojik bozuklukları gidermek amacıyla kurulan Alkahest’te çalışan Sakura Minami kanın gençleştirici etkisinin insanlar için tedaviye dönüşmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor. Farelerle yapılan araştırmalar insan kanının böyle bir etkiye sahip olup olmadığını konusunu gün ışığına çıkarıyor. İnsan kanı iyileştirici özelliklere sahip mi? İşin iç yüzünü anlamak için Minami ve arkadaşları 18 yaşındaki gençlerin kan örneklerini alıp 12 yaşındaki farelere aktardı. 12 yaşındaki fareler 50 yaşındaki insanlar gibi yaşlanma belirtileri taşıdığından seçildi. Kan naklinden üç hafta sonra fareler bir dizi teste tabi tutuldular ve bu fareler üç aylık genç farelerle ve kan aktarımı yapılmayan farelere karşılaştırıldı. Kan aktarımı yapılan farelerin hafızalarının geliştiği ve vücudunda yeni hücrelerin yaratıldığı anlaşıldı. Minami genç kanında bu etkileri yaratabilecek bazı faktörleri tanımladığını fakat ne olduklarını açıklamayacağını ifade etti.

Minaminin çalıştığı Alkahest şirketi kan plazmasının alzaymır hastaları üzerindeki etkisi ile ilgili bir deneyle çalışmalarını sürdürüyor.

Gençlik iksiri etkisi insanlar üzerinde kanıtlanabilir ve bu çalışmalar ardından çeşitli ilaçlar geliştirip piyasaya sürülebilirse, büyüklerin ve küçüklerin arkadaş gibi kol kola gezdiği bir dünya günümüze uzak değil.

Kaynak

Newscientist, Young blood to be used in ultimate rejuvenation trial
https://www.newscientist.com/article/mg22329831-400-young-blood-to-be-used-in-ultimate-rejuvenation-trial/

Newscientist, Blood from human teens rejuvenates body and brains of old mice
https://www.newscientist.com/article/2112829-blood-from-human-teens-rejuvenates-body-and-brains-of-old-mice/

Pelin DANIŞMANT

Pelin Danışmant

3 Yorum

Yorum yazmak için buraya tıklayın...