7 Ekim Salı günü Tataristan Milli Eğitim Bakanı Engil Fetgahov, Rusya Milli Eğitim Bakanı Olga Vasiliyeva ile görüşmesinde tavizin boyutunu konuştu. Fetgahov’un açıklamasında, öğrencilerin ikinci dönemde de bu eğitim planıyla okuyacağını belirtti. Haftada 2-3 saat verilecek anadil eğitimi Tatar Türkçesinin yanı sıra Rusça, Çuvaşça, Mari dili ve başka dillerde seçilebilecek denildi. 10 ila 11. sınıflarda ise anadil eğitiminin isteğe bağlı seçmeli ders olarak verileceği belirtildi.
Bakan Fetgahov “Bu karar, bu uzlaşma Rusça’nın daha fazla öğretilmesini ve Tatar Türkçesinin devlet dili olarak saatleri azaltılsa da öğretilmesini öngörüyor.” dedi. Tataristan’da öğrencilerin %30’unun anadil olarak Rusça’yı seçecek olması nedeniyle halihazırda var olan Rus Dili ve Edebiyatı dersleri ile beraber haftada 11 saate kadar Rusça derslerinin arttırılması mümkün gözüküyor. Bu, her gün iki saat Rus Dili ve Edebiyatı öğretilmesi demek.
Bu kararın sonucunda 220 Tatar Türkçesinin öğretimi veren öğretmenin işsiz kalacağı açıklandı. Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnehanov ise öğretmenlerin işsiz bırakılmayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Minnehanov “Biz anayasamıza karşı adımlar atmıyoruz. Tatar Türkçesini devlet dili olarak haftada 2 saat öğreteceğiz. Bu süreçte Tatar ve Rus taraflarında duygusal açıklamalar yapıldı. Milli hislerle sorunlara çözüm bulamıyoruz.” dedi. Tataristan Başsavcılığı bu kararları 5 Kasım’da kanunlara uygunsuz bularak iptalini talep etmişti. Ancak Minnehanov, Savcı İldus Nefıykov’a bu karardan vazgeçmesi için müracaat ettiğini açıkladı.
Tataristan’da etnik Ruslar okullarda Tatar Türkçesinin zorunlu ders olmasına karşı çıkmıştı. Moskova yönetiminden de bu yönde Tataristan devletine baskı uygulandığı biliniyordu. Tatarlar ise anayasada açıkça belirtilen hükümlerin yok sayılmasına tepkili. Bu sözde “uzlaşma” bir yenilgi olarak belirtiliyor.
Tataristan’da Tatar Türkçesi için eylem yapanlar ve sadece sokaklarda “Tugan Tel“(anadili) şiirini okuyanlar tutuklanıp ceza alıyorlar.