DÜŞÜNCE Yaşam

Meditasyon Nedir? Meditasyon Hakkında Kısa Bilgiler

Meditasyon Nedir

“Kendi içindeki bilinmeyeni bilmeden kimseyi tanıyamazsın. O insanın esrarını çözmek için tek yol, kendi esrarını çözmektir. Gizli katların arasında başka katlar gizlidir, insan sonsuzluktur. Kendi içinde ne kadar derine inersen, bütün bir varoluşta, ayrıca başkalarında da o kadar derine inersin, çünkü öz birdir. Çeperse milyonlarcadır; oysa öz tektir.”

Osho

MEDİTASYON NEDİR?

Özellikle 2000’lerden sonra sıklıkla duymaya başladığımız bir kelime “meditasyon”. Öyle ki bugün Google’da “meditasyon” kelimesini arattığımızda 1.810.000 sonuç çıkıyor karşımıza. Youtube meditasyon müzikleri ve meditasyon teknikleriyle ilişkili videolarla dolu. Gazeteler “Bilim adamları meditasyonun yararlarını açıkladı!”, “Bilim adamları açıkladı: Meditasyon ömrü uzatıyor!” tarzı haberler yayınlıyor sıklıkla. Bundan birkaç yıl öncesine kadar yabancısı olduğumuz bir kelime insanın ruhaniyete dönüş ilkesini benimsemesi, artan yaşam kalitesine rağmen sinir, öfke, nefret, stres, korku ve mutsuzluk nöbetlerinin artması yüzünden umutla benimsenen bir akım oldu. Peki bize yaşadığımız hayatın tüm negatifliklerinden kurtulmayı vaad eden bu akım aslında nedir? Bu yazımda sizin için bu konuyu araştırdım.

Meditasyon Latince iki kökten türemiştir. Bunlardan ilki düşünmek, zihni çalıştırmak, kafa yormak anlamlarına gelen “meditari”, ikincisi iyileşmek anlamına gelen “mederi” ve son olarak meditasyonun Sanskritçe’den türediği akıl, bilgelik anlamına gelen kök “medha”. Bu bilgilerden yola çıkarak meditasyonun ne olduğunu tam olarak açıklamadan önce meditasyonun “düşünmek, iyileşmek ve akıl” ile ilişkili olduğu sonucuna varabiliriz. Peki amacı zihnimizi düşüncelerden arındırmak olan meditasyon nasıl olur da düşünmek ya da zihni çalıştırmakla ilgili olabilir? Meditasyon tam bir dinginlik ve düşüncesizlik hali değil midir? Aslında tam da öyle değildir. Meditasyon zihni, onu kurcalayan ve yoran dış kaynaklara bağlı karışık ve sarmaşık günlük vesveselerden ve yoğun düşüncelerden arındırırken, zihni kendi içine yönlendirir. Bu şekilde düşünceler de içe yoğunlaşır. O noktada düşünceler ne karmaşıktır ne yoğundur ne de yorucudur. Düşünceler birleşip tek bir noktaya tek bir düşünce haliyle kilitlenir. Zihin ya da beden farkındalığını yitirmez, zihin bir süre sonra düşüncesiz farkındalık konumuna geçer. İçten zihne akan bilgi akışı içinde zihin dışa bağlı düşüncelerle rahatsız edilmez ve meditasyon yaptığı dakikalar boyunca zihin kendiyle baş başa kalır.

Sürekli düşünmeye odaklanmış bir maymun gibi konudan konuya atlayan zihni susturmak zordur. Meditasyon halindeyken zihnimize dolan düşüncelerin kaynaklarını görür, onları kabul eder ve göndeririz. Böylece öz’e ya da varlık merkezimize daha da yakınlaşırız. Bu merkez doğallığın, iç huzurun, yaşamı olduğu gibi kabullenmenin, merhametin bulunduğu bir alandır. Merkezde (özümüzde) günlük yaşamın stresinden, endişesinden, negatiflik sayılabilecek her türlü duygusundan arınıp hareketsizce, müdahale etmeden, derin bir farkındalıkla yaşamın akışını izleriz.

Çocukluğumuzda farkında olmadan var olduğumuz bu merkezden, çocukluğumuzdan çıkıp kendi kişiliğimizle özdeşleştiğimizde ayrılırız. Meditasyon yapmanın amacı çocukken iç içe olduğumuz merkeze (özümüze) bu sefer bir çocuk bilinçsizliğiyle değil de güçlü bir farkındalıkla geri dönmektir. Merkezde, hissettiğimiz her korkunun, tedirginliğin, stresin, üzüntünün bir kaynağı olduğunu anlar ve bu kaynağın özüne döneriz. Negatif duyguları tetikleyen kaynakla yüzleştiğimizde ve onu kabullendiğimizde etkisiyle ortaya çıkan negatif duygu da sona erer. Yani kısacası meditasyon bir yüzleşme, bir affediş ve bir öze dönüştür.

Meditasyon yolculuğuna başlamak isteyenlere ya da meditasyonun ne olduğunu merak edenlere açıklayıcı bir kaynak sunduğumu umuyorum. Meditasyon hayli uzun bir konu olduğu için bu yazımda onun daha çok ne olduğunu anlatmaya çalıştım. Bunu bir seri haline getirip meditasyon serisinin ikinci yazısında da “nasıl meditasyon yapılır” konusuna değineceğim.

Son olarak:

“Zihninizin altında ezilirseniz deli, onu aşabilirseniz mistik olursunuz.” Osho

“Bir ağaç nasıl büyür? Kendiliğinden. Sen de içe bakış ve meditasyonla kendiliğinden büyümene izin ver.” Shri Mataji

“Zenginlik, servetin çokluğuyla değildir. Gerçek zenginlik, ruhun zenginliğidir.” Hz. Muhammed

Kaynaklar:

http://www.healthandyoga.com/html/meditation.aspx 

https://yogainternational.com/article/view/the-real-meaning-of-meditation

İlişkilerin ABC’si (bağımlılıktan özgürlüğe doğru sevgi dolu bir yolculuk) s. 17 – 29, Saraswati KRISHNANANDA

Nimet Melis Çağlar

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...