İki yıl önce yaz aylarında sekiz kişilik bir ekip ile koyu bir tartışmanın içerisindeydik. Bilimin ışığında kök salacak bir fidan da biz dikmek istiyorduk. Sürdürülebilir ve faydacı olması esasını önümüze koyup çalışmalara başladık.
Önce ortaya koyduğumuz varlığın adını ve sloganını aradık. Yoğun ve sancılı bir süreçti bu bizim için, çünkü insanların karşısına unutamayacakları bir duruş ile çıkmalıydık. Yüzlerce fikrin üzerine geceler günler boyu detaylıca tartıştık, fikirlerimizi yoğurduk. Peşi sıra akademik ve teknik yapı çalışmalarını planlayıp düşüncelerimizi inşa etmeye koyulduk. Bilime ve bilgiye gönül vermiş sekiz genç arkadaşın ortaya koydukları 19 Eylül 2016 tarihinde “Bilimdili.com” adıyla dünyaya geldi.
Başladığımız günden bu yana Türkiye’de ve Dünya’da bir milyondan fazla bilimsevere ulaştık. Yayınladığımız içerikler onbinlerce okurumuz tarafından sosyal medyada paylaşıldı. İlk günden beri çok sayıda genç yazar Bilimdili çatısı altında yazdı ve fikirlerini paylaştı. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen bizim çatımız altında makalelerini okurlarımızla paylaştı. Hiç tanımadığımız yüzlerce değerli yurttaş bizimle iletişime geçerek, diktiğimiz fidanı beslemek için yazılarını bize gönderdi. Saygıdeğer bir çok hocamız hatalarımız olduğunda bizleri eleştirdi, doğru işlerimizi hiç düşünmeden destekledi.
İki yılı devirdiğimiz süreç boyunca yurt içi ve yurt dışında çok sayıda çalıştaya katılarak ve düzenleyerek “Türkçe bilim dilidir” sloganı ile varlığımızı sürdürmeye devam ettik. “Altay Halklarının Dilsel ve Tarihsel Köken Sorunları Çalıştayı” ve “Seul 2017 – Altay Kültür Festivali” kapsamında düzenlenen “Bilimdili Paneli” okur çevremizde büyük yankı uyandırdı. Katılamadığımız ve önemli olduğunu düşündüğümüz çok sayıda akademik etkinliği de okurlarımızla paylaşmaya ve onların katılımını sağlamaya devam ettik.
Okurlarımızla ve yazarlarımızla muhtelif zamanlarda buluşmalar düzenleyip, sosyal medya üzerinden yaptığımız çekilişlerle de kitaplar hediye ettik. Bilimdili bugün çok sayıda akademisyen, üniversite öğrencisi ve yazar ile yoluna geçmişte olduğu gibi devam etmektedir. Süreç boyunca aramıza katılan, aramızdan ayrılan, bizi okuyan, paylaşan, okutturan, destekleyen, eleştiren, alıntılayan herkese çok teşekkür ederiz. Sizlerle olmaya ve yeniliklerle karşınıza çıkmaya devam edeceğiz.
#ÜlkeniSevBilimiSavun
#TürkçeBilimDilidir
Not: Şu anda vatani görevini sürdürmekte olduğu için aramızda olmayan Arkeolog Sergen Çirkin’i ve Coşkun Paksoy’u, ayrıca ilk günden beri Çin’den her türlü desteğini bizden esirgemeyen ve hala Pekin’de yaşayan Sinolog Berkcan Yalçın’ı özlemle beklediğimizi buradan belirtmek isterim.