Kara-Turug bölgesinde Bronz Çağına ait kaya resimleri ortaya çıkarıldı.
Tüm uygarlıkların kendi sanatlarını Bronz Çağı’ndan ortaçağlara eklediği dağlık galeri. Rusya ile Moğolistan arasındaki sınırda bulunan Kara-Turug bölgesinde hayranlık uyandıran kaya çizimleri açığa çıkarıldı ve bunlar eski Sibirya hakkında büyük bir sır içermektedir.
Bu dağ galerisinde yaklaşık 500 kadar sergi var ve buradaki petroglifler yaklaşık 4.000 yıl boyunca M.S. 1000. yılın sonuna kadar uzanıyor. Her büyük uygarlık günümüzün Tuva Cumhuriyeti’ndeki Dus-Dağ dağındaki kaya sanatı koleksiyonuna, bronz çağından başlayarak orta çağlara kadar kendi izlerini ekledi. Arkeolog Dr. Marina Kilunovskaya şunları söyledi: ‘Bu şekilde buradaki varlıklarını işaretleyerek buraya sahip olduklarını gösteriyorlardı. “Onlardan sonra gelen medeniyetlerde kendilerinden önce gelenlerin yazılarını yok etmediler.
Bu eski uygarlık kavşağına yeni gelen her grup, koleksiyonu kendi sanatsal eserleriyle zenginleştirdi. Aslında muhtemelen tuz bulmak için gelmişlerdi. Ellerinde bol miktarda araç gereçleri vardı fakat onlar yaşam tarzlarını ve inançlarını tasvir eden oymalar bıraktılar.
St. Petersburg Malzeme Kültürü Tarihi Enstitüsü Türkistan ve Kafkas Arkeolojisi Bölümü’nde kıdemli araştırmacı olan Akropolis, “Petroglifler, bu alandaki farklı zamanlarda yaşayan insanlar tarafından, M.Ö. 3. binyılda Bronz Çağı’ndan başlayarak yapıldı” dedi.
“Özetle, bu kaya sanatının bize birkaç bin yıldan beridir nüfusun yoğun olduğu Sibirya’daki en eski ve büyük kültürlerin bazılarının düşündüğümüz gibi göçmen olmayabileceğini anlattığını söylüyor. Bronz Çağı’nda Kara-Turug’daki petrogliflerde yapan evlere ait iç mekan sahneleri ile evlerin nasıl inşâ edileceğine dair bulgular tespit edildi. Arkeolojik keşifler, eski toplulukların mezar odaları için kütük yapıları inşa ettiğini söylüyor, ancak bize öyle geliyor ki bu (çizimler) Bronz Çağı ailelerinin yaşadığı gerçek evler.”
Şaşırtıcı olanı bunların çatılı, düzenli evler olması. Oysa biz göçmenlerin yurtta (keçe ev) yaşadığını düşünmekteydik. Evlerin görüntüleri, bazen kat planlarını da içeriyordu. Örneğin İskitlerden önce gelen bu topluluklar bu eski topluluklar sadece göçebe yaşamı değil aynı zamanda uzun süreli ev hayatı ile tanışmışlardı. Onlar köklerini buraya kazıdılar.
Kaya görüntüleri açıkça İskitler zamanındakine benzer evler göstermemektedir. Henüz tek bildiğimiz bunları inşa etme becerilerine sahip oldukları. Örnek vermek gerekirse yüksek Altay’ da Ukok platosundaki Dağlar ve Tuva’daki Arjan I ve II sitelerinde bulunan ve günümüze kadar kendisini koruyan etkileyici mezar odaları gibi.
Kulinovskaya: ‘Bu yapıları ölüleri için inşa ettiklerini ve aynı zamanda yaşamak için de kullandıklarını varsaymak mantıksız değildir. Göçebeleri ölülerini kütük kabinlerine gömüyorlardı. Cenaze odaları ahşaptan yapılmıştır. Bu da ahşap mimarisi hakkında bir bilgiye sahip oldukları anlamına gelir. Sanırım bu petrogliflerde ölülerin evlerinin iç mekanlarını görüyor olabiliriz. Ayrıca evlerin etrafında hayvan çiftleri de tasvir edilmiş. Bunlar keçi, boğa ve köpekler.
Kulinovskaya: ‘Kara-Turug’da 20 grup petroglif bulunan eşsiz bir kaya sanatı anıtı keşfettik. Bu keşif en erken Tunç Çağı’na tarihlenebilir. Bronz Çağı, Türkistan’a, Moğolistan’a ve Sayan-Altay dağlarına göç eden ilk dalganın Hint-Avrupa nüfusunun olduğu dönemdir. Onlar doğudaki step koridoru boyunca ilerleyen damızlık sığır yetiştiriciliği yaparak ilerlemekteydi. Bu insanlar burada çok sayıda arkeolojik alan ve kaya sanatını bıraktılar.’ dedi.
Kilunovskaya. “Çizimler çok doğacı değil bu yüzden bunun bir çeşit ilah olduğunu varsayıyoruz. Ayrıca av sahneleri de var burada. Sonra Xiongnu (Hun) zamanları geldi. Onların özel ve çok dinamik bir stilleri vardı. Avlanma ve savaş sahneleri ön plandaydı.Bir sonraki tabakalar ise Türkler tarafından çizildi. Savaşçılarını zırh giyimleriyle çizmeyi tercih ederlerdi. Sonraki göçmenler bu eski kaya sanatını büyük bir saygı ile devam ettirdiler.Bu çağlar boyunca kalıcı bir benzerlik var ve yinelenerek devam ediyor. Bütün çağlarda ortak tasvir edilen bir resim var oda dağ keçisi ya da koyun. Hepsi bu hayvanı avlıyordu ve çizimler üzerindeydi.” dedi.
Çeviri : Şaban Özel ( Kargu.org )
Kaynak: http://siberiantimes.com