Arkeoloji ARKEOLOJİ & TARİH Tarih

Turfan’da Budist ve Nasturi Tapınakları Bulundu 

“Arkeolojik Çin – Xinjiang’daki Han ve Tang Hanedanlıklarındaki Askeri ve Siyasi Kurum Sistemi Arkeolojik Çalışması” alt projesinin arkeolojik çalışması  sonuçlandı. Proje, Renmin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wei Jian  tarafından yönetilirken, yürütücülüğünü ise Dr. Ren Guan üstlendi. Beş yıllık çalışmanın ardından, proje şehir alanının düzenini ve kronolojisini, duvarları, kapıları ve Budist tapınakları, Nestûrîdi Hristiyan tapınakları ve Roma tarzı hamamlar gibi çeşitli yapı türlerini de içeren tespit etti. Farklı stillerde ve anlamlarda eserler ve önemli arkeolojik veriler elde edildi.

Şehir alanı Tang Hanedanlığı döneminde inşa edildi. Tianshan Dağları’nın kuzey yamaçlarında merkezi hükümet tarafından kurulan askeri ve siyasi sistemin önemli bir parçası olarak hizmet verdi. Proje, şehrin kuzey-güney eksenine sahip olduğunu ve Budist tapınakları ve Nestûrîdi Hristiyan tapınakları gibi önemli yapıların bu eksen boyunca yer aldığını buldu.

Proje ayrıca, toprağa keserek inşa edilen bir Tang Hanedanı avlu alanı keşfetti. Siteden önemli miktarda Tang Hanedanı tarzı eser çıkarıldı. Kazı sırasında Kubilay Hanedanlığı, Karahıtaylar (Xiliao Hanedanlığı), Karahoca Uygur Hanedanlığı ve Tang Hanedanlığı’na ait çok sayıda kalıntı ortaya çıkartıldı.

Ek olarak, şehir alanının kuzeydoğusunda bir halka açık hamam alanı keşfedildi. Hamamın yapısı, ana bina olarak tuğladan yapılmış ve doğu tarafında kerpiçten bir bina ile çevrili olup, ocakların ve su kuyularının kalıntıları ile çevrilidir. HamamKarahoca Uygur Hanedanlığı  döneminde inşa edildiği ve eserlerde, süslemelerde ve duvar resimlerinde yansıyan Roma tarzı mimari karışımı yer almaktadır.

Son olarak, şehir alanının orta kısmında Budist tapınağı alanı olduğu doğrulandı ve batıdan doğuya uzanan uzun bir eksen yer almaktadır. Kazı, Tang Hanedanı döneminde bölgenin dini yaşamına ve kültürel değişimine dair bir bakış açısı sunan büyük miktarda Buddha heykeli, duvar resmi ve yazıtları ortaya çıkardı.

Kaynak

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...