Tarih

Cumhuriyet’in Önemli Bir Hafıza Mekanı: Pembe Köşk (İnönü Evi)

İsmet İnönü’nün evi Pembe Köşk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ziyarete açıldı. Her yıl yalnızca 2 kez ziyarete açılan köşkün bu yılki konusu: “İsmet İnönü’nün Günlük Yaşantısından Kesitler” başlıklı sergi. Sergide, İsmet Paşa ve ailesine ait kıyafetler ve gündelik eşyalar yer alıyor. İnönü’nün 1919’dan 1973’e kadar tuttuğu notlar serginin önemli parçaları. İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı başkanı olan Özden Toker, bu serginin öncekilerden çok daha farklı ve özel bir sergi olduğunu belirtiyor.

Sergi, Cumhuriyet devrimlerinin inşasında önemli bir aile olan İnönü ailesinin günlük yaşantısını bizlerle buluşturuyor. Serginin ilgi çekici parçaları arasında şunlar var: İnönülere ait  kıyafetler, binicilik eşyaları, Özden İnönü’nün (Toker) oyuncakları ve çocukluk eşyaları, İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe hanımın dikiş setleri ve seccadesi.

Mevhibe İnönü, Avrupa gezisi sırasında otomobil kullanan kadınları görmüş, kendisi de araba kullanmayı öğrenmek istemiş ve Atatürk’e giderek kadınların da bu alanda söz sahibi olması gerektiğini bildirmiştir. Otomobil kullanan, at binen, sanat ve müzikten anlayan, çağdaş giyimli bir Türk kadını olan Mevhibe hanım, aynı zamanda geleneksel Türk aile yaşantısını da sürdürmüş. Bu açıdan kendileri Türk çağdaşlaşmasının önemli bir figürüdür.

Eski bir Ankara evi olan Pembe Köşk, İsmet İnönü tarafından 1923 yılında satın alınmış ve aile 1925 yılında köşke yerleşmiş. Pembe Köşk, erken Cumhuriyet dönemi sosyal ve kültürel yaşantısının pek çok ilkine sahne olmuş. Atatürk başkanlığında yapılan toplantılar, sergiler, konserler, balolar, satranç ve bilardo yarışmaları…

Pembe köşk, 8.000 kitaplı özel bir kütüphaneye, ayrıca Pietro Canonica ve Heinrich Krippel gibi dünyaca ünlü heykeltıraşların yaptığı İnönü büstlerine de ev sahipliği yapıyor. Köşk, 28 Mayıs’a kadar her gün 10.00-12.00 ila 13.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...