DOKTORA ÖĞRENCİSİ KEŞFETTİ
Bir doktora öğrencisinin, koyun veya keçi derisinden parşömene yazılmış olan kitabın parçalarını dikkatle incelemesinden sonra, karbon 14 tarihleme yöntemi uygulanması kararlaştırıldı ve büyük heyecan uyandıran bu yazıların bugüne dek ulaşmış en eski Kur’an-ı Kerim’e ait olabileceği sonucu ortaya çıktı.
YAZAN KİŞİ HZ. MUHAMMEDLE AYNI DÖNEMDE YAŞADI
Birmingham Üniversitesi Hristiyanlık ve İslamiyet Profesörü David Thomas, “Bu el yazmaları, İslamiyet’in kurulduğu ilk yıllara ait. Kur’an-ı Kerim, 610 ve 632 yılları arasında indirildi. Bu el yazmalarını yazan kişinin, Hz. Muhammed’le aynı dönemde yaşadığını, hatta peygamberi tanıdığını düşünüyoruz” dedi. Kur’an-ı Kerim’in bölümlerinin önce parşömen, taş, palmiye yaprakları ve develerin kürek kemikleri üzerine yazıldığını hatırlatan Thomas, kutsal kitabın daha sonra 650 yılında kitap haline getirildiğini ve üçüncü halife Osman bin Affan tarafından dağıtıldığını söyledi. British Library’deki uzmanlardan Dr. Muhammad Isa Waley, “heyecan verici bu keşfin Müslümanlar için çok büyük bir sevinç kaynağı olduğunu” söyledi.
1920’LERDE IRAK’TAN GÖTÜRÜLDÜ
Hicaz Arapçasıyla yazılmış olan Kur’an bölümlerinin “çok güzel ve şaşırtıcı derecede okunaklı durumda” olduğu kaydedildi. Birmingham Merkez Camii imamı Muhammad Afzal da, “üniversitede bulunan Kur’an bölümlerini görmekten mütehassis olduğunu” söyledi. Mingana Koleksiyonu adıyla anılan 3.000’i aşkın belge ve kitap, 1920’lerde, Musullu Keldani rahip Alphonse Mingana tarafından derlenmişti. Mingana, koleksiyon malzemesi derlemek üzere varlıklı iş adamı Edward Cadbury tarafından Orta Doğu’ya gönderiliyordu.
Kuran -ı Kerim’e buradan ulaşabilirsiniz
http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=or_2165_fs001r
Yorumla