Buluşlar Tarih TEKNOLOJİ

Nazi Almanyasını Savaş Makinesi Haline Getiren Bilim İnsanı ve Mühendisler

1939-1945 yılları arasında Avrupa, Sovyet Rusya, Kuzey Afrika ve Okyanuslarda çok büyük bir askeri mücadele eden Almanya’nın önde gelen siyasi liderleri Hitler, Himmler, Goering (Göring), Göebbels (Göbels) ve Speer (Şipel) akla gelir. Fakat bu isimler Alman ordusunun böyle zor ve uzun bir mücadele vermesi için hiçbir icat ya da teknolojik gelişmeye katkıda bulunmadılar. Hitler ve kadrosunun dünya egemenliği arzusuna bu denli yaklaştıran bazı bilim insanları ve mühendislerdi. Bu isimlerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

Ferdinand Porsche (Ferdinand Porş)

Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche, Porsche marka otomobilleri üreten şirketin kurucusudur. “Halk Arabası” manasına gelen Volkswagen Beetle modelini tasarlamıştır. Bu araç ülkemizde kaplumbağa, tostos, vosvos adlarıyla bilinir. Alman Tiger (Kaplan) tanklarının üretimine katkıda bulundu. 1931’de kendi şirketini kurduktan sonra Stalin tarafından 1932 yılında Rusya’ya davet edildi fakat Porsche Rusça bilmediğini öne sürerek bu teklifi reddetti. 1934 yılında Hitler’in Halk Arabası projesinde yaptığı tasarım birinci oldu. 1935 yılında Hitler ile tanıştı ve Hitler kendisinden çok etkilendi. Hitler, Porsche’dan övgüyle bahsetmiştir. Ayrıca Amerika ordusunun askeri olarak kullandığı jiplerin Alman versiyonu olan Kubelwagen’i (Kubılvagın) tasarladı. Tasarım Alman ordusu tarafından çok beğenildi ve Kubelwagen’den tam 55 bin adet üretildi.

Kurt Tank

Kurt Tank

Nazilerin önde gelen uçak tasarımcısı ve başarılı bir test pilotudur. 1.Dünya Savaşı’nda asker olarak savaştı. Daha sonra elektrik mühendisliği okudu ve pilotluk eğitimi aldı. 1931 yılında dünya standartlarında uçak üretmeye başladı. FW 190 savaş uçağını ve FW 200 nakliye uçağını tasarladı. Churchill (Çörçil), Tank’ın ürettiği bu uçaklardan “Atlantik Belası” olarak söz etmiştir. 2.Dünya Savaşı bittikten sonra Arjantin’e kaçtı. Arjantin için bir savaş jeti tasarladı. Daha sonra Hindistan’a gitti. Hindistan ordusu için savaş jetleri tasarladı. Savaştan 20 yıl sonra Almanya’ya geri döndü ve Alman ordusu için jet üretiminde danışmanlık yapmaya başladı.

Ernst Heinkel (Ernst Haynkıl)

Ernst Heinkel

Heinkel’in ilk uçak tasarımı olan Flugzeugwerke (Flukzeugverkı) başarısızlıkla sonuçlanıp düştü. Ancak o yılmayıp ilk savaş jeti olan HE 187’yi üretti. 1939 yılında çift motorlu ağır bombardıman uçağını üretti. Bu uçak blitzkrieg (bilitzkirig) yani yıldırım harekatlarında çok faydalı olmuştur. 1942 yılına kadar Nazi Partisi üyesiydi ancak daha sonra Nazilerle arası açıldı. Savaş bittikten sonra Müttefik ordusu tarafından gözaltına alındı ve yargılandı. Savaş sırasında Hitler’e karşı direndiği ve yollarını ayırdığı gerekçesiyle beraat etti. 1950 yılında mobilet, bisiklet ve küçük otomobiller üretmeye başladı.

Willy Messerschmitt (Vili Messerşimit)

Willy Messerschmitt

1.Dünya Savaşında bir Alman uçak okulunda çalıştı. Dönemin planör ile en uzun uçuş rekoru ona aitti. Messerschmitt, 1920’lerde kendi uçak fabrikasını kurdu. Naziler için BF 109 adlı bir uçak üretti. Bu uçak 2,Dünya Savaşı’nda tüm cephelerde görev aldı. İngiltere’nin Spitfire (Spitfayır) model uçağına karşı üstünlük sağladı. İngilizlerle yapılan hava savaşlarında Alman ordusu bu sayede başarılı oldu. Çok yararlılık sağlayan ME 262 adlı savaş uçağını üretti. 2.Dünya Savaşı sona erdikten sonra Messerschmitt, ABD tarafından iki yıl tutsak tutuldu. Serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya geri döndü. Almanya’nın uçak üretmesi yasaklandığı için prefabrik ev ve dikiş makinesı üreterek hayatına devam etti. Fakat 1592 yılında tekrar Almanya için füze ve savaş uçakları üretmeye başladı.

Robert Lusser (Robırt Lossar)

Robert Lusser

Robert Lusser, uçak mühendisi ve ödüllü bir pilotdu. Birkaç uçak üreticisi için çalıştıktan sonra Messerschmitt’e katıldı ve 1938 yılında BF 109 ve BF 110’un tasarımında görev aldı. Savaş bittikten sonra başka bir alman bilim adamı olan Wernher von Braun (Verner fon Bıraun) ile ABD uzay programında çalıştı. Ancak aya gidilecek bir uzay aracının yapılmasını imkânsız olarak gördüğü için burada çalışmak istemedi. 1959 yılında Almanya’ya döndü ve Messerschmitt’le çalışmaya başladı.

Walter Thiel (Valter tiyel)

1936 yılında Alman roket araştırma bölümünde görev yapmaya başladı. V-2 adlı roketi üretmeyi başardı. Thiel ve ailesi Nazi rokat araştırma tesisinde çalışırken bir İngiliz bombardımanı sırasında ailesiyle birlikte öldü.

Herbert A. Wagner

1920’li yıllarda deniz uçağı, 1930’larda askeri uçak ve jet motorları, 1940’lı yıllarda ise güdümlü füzeler üzerine çalışmalar yaptı. Projelerinden biri olan HS 293 roketiyle 400.000 tonluk Müttefik gemisi batırıldı. Savaştan sonra ABD’ye götürüldü. Orada, Kore Savaşı sırasında kullanılan uçaklar için güdümlü füzeler ve radar sistemini geliştirdi. Ayrıca ABD için bomba tasarım rehberi ve anti tank füzeleri geliştirdi.

Konrad Zuse

Konrad Zuse

1935 yılında Almanya’daki bir uçak fabrikasında mühendis olarak çalışmaya başladı. Sadece hafta sonları evinde çalışarak dünyanın ilk programlanabilir bilgisayarını 1938 yılında üretti. 2.Dünya Savaşı boyunca zorunlu olarak Alman ordusuna hizmet etti. 1950 yılında Z4 adını verdiği bilgisayarı üretti.

Fritz Todt

Fritz Todt

1.Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda savaştı. Savaştan sonra mühendislik eğitimi aldı. Küçük bir inşaat şirketi kurdu. Nazi Partisine 1922 yılında katıldı ancak 1930 yılında parti içi meselelerden dolayı Hitler’in gözünden düştü. 1933 yılında Nazi Partisi iktidara gelince Almanya’nın karayolu projesinin başına geçti. Nazi Partisinin yollarını Todt yaptı. U-Bot’ların üretildiği tersaneleri, limanları inşa etti. Ancak tekrar Hermann Goering ve Martin Bormann’ın da aralarında yer aldığı diğer önde gelen Nazilerle çatıştı. 1942 yılında Todt’un içinde bulunduğu infilak etti ve öldü. Suikast ve sabotajdan şüpleniliyordu fakat hiçbir şey kanıtlanamadı.

 

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora