Japonya’da araştırmalarını sürdüren Cedric Sueur ve Marie Pele adındaki iki Fransız primatolog ve fotoğraf sanatçısı Alexandre Bonnefoy tarafından hazırlanan kitapta Japonya’da yaşayan makak türü maymunların ilginç yaşantısı aktarılacak. Bu araştırmada Japonya’nın farklı yerlerinden yaklaşık 200 kadar makak maymunu fotoğrafları bulunmaktadır.
Araştırma kurumu ResearchGate tarafından hazırlanan röportajda sorulara yanıt veren Cedric Sueur, Marie Pele ve Alexandre Bonnefoy araştırmayı yürüttükleri maymunlar hakkında ilginç detaylar aktardı.
Japonya Kyoto Üniversitesi Primat Araştırma Enstitüsünde iki yıldan bu yana maymunlar üzerine sürdürdükleri araştırmalarda Japon hükumetinin makak maymunlarının neslini korumak adına kurdukları birçok maymun parklara rağmen yılda 20 bine yakın makakın yaşamlarını sürdüremedikleri gözlemlendi.
Japon makakları vahşi doğadan ziyade insanlar ile birlikte yaşam sürdürüyorlar. Maymun parklarında yaşayan makaklar kartopu oynuyor, kaplıcalarda keyif yapıyor, yiyeceklerini yıkadıktan sonra tüketiyorlar. Koşima adasındaki makakların yemeden önce patateslerini yıkıyor; kıyıda taşların üzerinde buldukları midyeleri yiyorlar.
Yakuşima adasındaki maymunların bir özelliği çok daha ilginç: adada bulunan geyikler ile çok farklı bir ilişki içerisindeler. “Sika” türü bu geyikler makakların yere düşürdüğü her şeyi, buna dışkılar da dahil, yiyorlar. Geyiklerin üzerinde bulunan zengin proteinli parazitleri makaklar tarafından ayıklanıyor. Hatta bazı zamanlarda geyikleri taşıma aracı olarak da kullanabiliyorlar. Daha da ileri gidip geyikler ile zevk için cinsel ilişkiye girmeye çalışanlar bile oluyor!
Bu maymunların hiyerarşi düzenine sahip akraba klanları bulunmakta; birbirlerini kışkırtma ve aldatma gibi insani duygular da bulunmaktadır.
(Aşağıdaki izlentide makak türü maymunların geyikler ile ilişkiye girme çabası gösteriliyor.)
(Bu izlentide ise Japonya’daki kar maymunlarının yaşamları hakkında kısa bir bilgi mevcuttur.)
Yorumla