Okyanuslardaki kirlilik gezegendeki en büyük sorunlardan birini teşkil ediyor. Son araştırmalara göre, 2050 yılında denizlerde, balıklardan daha fazla plastik bulacağı öngörülüyor. Bununla birlikte bu soruna çözüm üretmek için çalışan birçok insan var.
Bu kirliliğe bir başka çözüm önerisi de 20 yaşındaki iki öğrenciden geliyor. Uzun zamandır proje üzerine çalışan öğrenciler nihayet sonuçlarını almayı başardı. Jeanny Yao ve Miranda Wang, okyanuslardaki plastikleri yiyen ve onları suya çeviren bakteri geliştirdiler. Şu an patentleri var ve ürünü geliştirmeye başlamak için 400 bin dolarlık bir finansman da elde ettiler.
Perlman Bilim Ödülü’nü kazanan en geç bu iki isim bu proje ile şimdiden beş ödül kazandı. Miranda Wang: “İnsanların plastik kullanmayı bırakması neredeyse imkânsız, malzemeyi kırmak için teknolojye ihtiyacımız var her şey biyolojik olarak parçalanabilir hale geliyor” diyor.
Teknolojinin gelişimi iki bölüme ayrılıyor: İlk önce plastik çözünülüyor ve plastiğin enzimleri katalize oluyor. Böylece plastiğin yüksek oranda dövülgen kısımları oluyor. Bu bileşenler biyoçözücü istasyonuna yerleştiriliyor. Projenin plastikten suya geçiş yapmak için sadece 24 saat süreye ihtiyaç duyuyor.
Yazar: Yeşim Özbirinci
Yorumla