Canlı Bilimi Paleontoloji

Tıransilvanya’da Bulunan Dev Pıterozor Fosilleri

İki büyük, uzun boylu, azdarçid (Arambourgiania philadelphiae), Mastriçça türü küçük bir teropod üzerinde tartışıyor. PeerJ (2017)

Bir gırup İngiliz araştırmacı, Romanya’da bulunan Tıransilvanya bölgesinde keşfedilen fosillerin Hatzegopteriks (Hatzegopteryx) -küçük bir at boyutundaki avları yiyebilen, gelişkin kaslı, uçan, dev bir sürüngen- şeklinde adlandırları bir pıterozor (pterosaur) türüne ait olduklarını saptadı. Araştırmacıların, Piyır (Peer) dergisinde yayınlanan raporuna göre, Portsmut (Portsmouth) Üniversitesi’nden Mark Vidın (Mark Witton) ve Sauthemptın (Southampton) Üniversitesi’nden Derın Neş (Darren Naish) fosilleri ve yaratığın hayattayken nasıl göründüğüne dair tahminlerini anlattılar.

Fosiller, dünyanın birçok yerinde rastlanan pıterozor türlerinden geriye kalmış. Ki bunlar genellikle uzun bir boyna ve bacaklara sahiptir ve günümüz sıçanı boyutundaki avları yiyebilir. Ayrıca boyutları konusunda savaş uçağından günümüz serçesine oldukça yüksek oranda farklılıklar gösterdikleri bilinir. Hatzegopteriks ise araştırmacıların işaret ettiği şekilde kısa ve kalın boyun, olağanüstü genişlikte kemikler ve çok daha fazla güç katan süngersi dolgu ile ayrılıyor. Ayrıca pıterozor ailesinin diğer üyelerinden çok daha geniş bir ağza sahip ki bu daha büyük avları parçalayıp yutmasına imkan sağlıyor. Şimdiye dek bulunan fosiller, yaratığın genellikle tıknazca olduğunu; kanatlarının, sırtının ve bacak kaslarının çeyrek ton tartabilecek kadar güçlü olduğunu akla getiriyordu.

Fosillerin tarihi geç Kıretase (günümüzden yaklaşık olarak yetmiş milyon yıl öncesi); konumu ise Romanya’nın bir bölgesi, araştırmacıların tahminine göre bir zamanlar Tetis Denizi’nde bulunan Hateg Adası’nın bir bölümü olarak saptandı. Bölgede daha önce yapılan kazılarda cüce dinozor ve bir çeşit antik, uzun boyunlu at fosilleri açığa çıkarılmıştı. Bu gösteriyor ki, Hatzegopteriks muhtemelen, genç dinozorları ve bir at boyutundaki avları daha büyük veya daha güçlü bir şeyin saldırısına uğrama korkusu olmadan saldırıp yakalayabilecek, adanın baskın yırtıcısı idi.

Biliminsanları pıterozorun evrimsel tarihi üzerinde henüz uzlaşmış değiller. Birçoğu bunların günümüz timsahları ve antik dinozorlar ile akraba olduklarına, bundan dolayı arkozor gırubuna dahil olmaları gerektiğine inanıyor olsa da görüş birliğine ulaştıracak daha çok kanıt gerekiyor.

Çeviri Kaynağı
https://phys.org/news/2017-01-fossils-giant-pterosaurs-transylvania.html

Cansu Sezgin

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...