Canlı Bilimi Tıp

Bilincin Onarımı Üzerine

Araştırmacılar ömrünün son 15 yılını bitkisel hayatta geçirmiş olan bir kişinin bilincini onarabilmeyi başardılar.

French National Center for Scientific Research’ta çalışan bilim insanları, hayatının yarısını bitkisel hayatta geçirmiş olan bir adamın bilinçaltını harekete geçirebilmek için sinir uyarımı yöntemini kullandılar. Hastanın durumu hala kritik, fakat üzerinde yapılan araştırma gösteriyor ki bilinç sanılanın aksine uzun yıllar geçse de onarılabiliyor.

Vagus siniri, beyinden belimize kadar olan kısmımızı birleştiriyor. Bu sinire yapılan uyarımın epilepsi ve depresyon hastalarına iyi geldiği gözlemlendi. Aynı zamanda uykudan uyanmada, ve uyanık kalmamızda işe yarıyor. Tüm bunları göz önünde bulunduran Dr. Angela Sirigu, bu uyarımın bitkisel hayattaki insanların bilinçlerini onarabilme konusunda işe yarayacağını düşündü.

Bitkisel hayatın süresi ne kadar uzarsa hastanın iyileşmesi de o kadar zorlaşır. Sonuçlardan tam olarak emin olabilmek için Dr. Sirigu, bitkisel hayatta çok uzun süre kalmış birini buldu. Bulduğu hasta 20 yaşlarında trafik kazası geçirmişti ve 15 yıldır bitkisel hayattaydı. Bir ay süren 1 miliamperlik vagus sinirinin uyarımı neticesinde, istek üzerine kafasını oynatabildiği gözlendi. Gözleriyle bir nesneyi takip edebiliyor, ve daha uzun süre uyanık kalabiliyordu. Bir kişi onun yüzüne doğru hızlıca yaklaştığı zaman gözlerini kocaman açıyordu.

Dr. Sirigu, bilincin durumundaki değişiklikleri belirtmek için kullanılan theta dalgalarını içeren elektroansefalogram

(beyin dalgaları çizelgesi)’nin yüksek beyin aktivitesi gösterdiğini Current Biology’a bildirdi. Beyin zarındaki metabolik faaliyette, beyin hücrelerinin daha çok yakıta ihtiyacı olduğunu belirten bir artış görüldü. Bu testler sayesinde hastanın ufak da olsa bilinç faaliyeti göstermesi sağlanmış oldu, ve Sirigu şu sonuca ulaştı: “Umudun yitirildiğini düşündüğümüz anlarda bile, beyin onarımı mümkündür.”

Hastanın bilinç durumunda olumlu bir gelişmenin olmadığı ilk yılda hastaların genelde uyanmaları beklenmez, hele ki 15 yılda bu imkansız gibi bir şeydir. Vagus, etkisini beyindeki norepinefrin salınımını azaltarak gösterir. Norepinefrin, aynı zamanda beynin bir bölgesindeki bilgilerin diğer bölgelere aktarımını sağlayan bir nörotransmiter olarak da işlev görür. Sirigu ve diğer yazarlar, bitkisel hayatta olan hastanın yakınlarına umut vermenin yanında, bilincin beynin içerisinde bir yerlerde sürekli yattığını belirtiyor.

Yaptıkları çalışma, parietal korteksin, beynin tüm bölgelerindeki sinirsel aktivitenin yönlendirilmesi hususunda önemli rol oynadığını gösterdi.

 

Kaynak
 http://www.iflscience.com/brain/nerve-stimulation-shows-consciousness-could-be-restored-after-many-years-in-vegetative-state/

Emre Kabadayı

Trakya Üniversitesi - Mütercim Tercümanlık (İngilizce)

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...