Buluşlar Tıp Yaşam

Hayvan Burunları Örnek Alınarak 3D Maske Tasarlanabilir mi?

Cornell Üniversitesi’nin haberine göre farklı kurumların katılımcılarından oluşan bir ekip, hayvanların burun yapılarından esinlenilen açık kaynaklı, 3D yazdırılabilir bir tıbbi maske tasarlamak için çalışmalara başladı. Bu proje ekibine Ulusal Bilim Vakfı tarafından 200.000 dolar hibe verildi.

Araştırmacılar 10 ay içinde açık kaynaklı tasarımlarını yayınlamayı ve sonraki 2 ay içinde de üretime geçmeyi planlıyor. Bu tasarımla maske eksikliğinin giderilmesini ve yüz korumasını daha da iyileştirmeyi hedefliyorlar.

Araştırmacılar günümüzde pek çok evde 3D yazıcı olduğunu! ve bu açık kaynak sayesinde çoğu kişi evinde maske üretebileceğini söylüyorlar.

Peki, bu maskenin diğer maskelerden farkı ne olacak?

Mevcut koruyucu maskeler kullanıldıktan sonra yüzeylerinde virüsleri canlı olarak barındırabilirler. Tasarlanacak olan bu yeni, bakır içerikli maske virüslerin maskeye teması anında ölmesini sağlayacak.

Köpeklerin ve farelerin son derece hassas burunları vardır. Burunları havadaki patojenleri yakalamak için tasarlanmıştır. Burunlarındaki hava geçiş kanalları küçük, kıvrımlı ve labirent gibidir. Bu sayede geçiş kanallarında molekülleri ve diğer parçacıkları yakalamak için daha fazla yüzey alanı elde edilmiş olur.

Araştırma ekibi bu maskeyi tasarladıktan sonra 3D yazıcıya erişimi olmayan insanlar için de maske tasarlamayı planlıyor. Tasarlanacak olan maskeler tamamen açık kaynaklı ve ücretsiz olacak. Fakat yine de ekip maskenin patentini koruma altına almayı düşünüyor.

*Cornell Üniversitesi’nin haber sayfasından tercüme edilmiştir. Birebir tercüme değildir.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...