Çelebi dergisi, yılda üç defa olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında Gaziantep merkezli olarak yayımlanan bir dergi hüviyetindedir. Dergi, her sayısında bir dosya konusunu işlemektedir. Belirlenen dosya konusu ile ilgili çalışmaların akademik/yarı-akademik üslupta ve hamasî bir tavırdan uzak olması istenmektedir. Dergiye dosya konusu haricinde gelen yazılar ise kabul edilmemektedir.
Bu sayıda Türk arkeolojisinin çeşitli konu ve sorunlarına dair yazılar yer aldı.
İlk olarak Türk arkeolojisinin önemli metinlerinden sayılan 1906 tarihli Asar-ı Atika Nizamnamesi’nin Latin harflerine aktarılmış haline yer verildi.
Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Türk Arkeolojisi Üzerine Düşünceler-Yeni Bir Bilim Alanının Kuruluşu”; Prof. Dr. Osman Karatay, “Gemideki Göçebeler”; Prof. Dr. Semih Güneri, “Yeni Bir Türk Tarih Tezi Olarak Türk-Altay Kuramı”; Doç. Dr. Elvin Yıldırım, “İç Asya Türk Tarihi Araştırmalarında Erken Dönem Maddi Kültür Kalıntılarının Yeri ve Önemi”; Doç. Dr. J. Özlem Oktay Çerezci, “Göktürk Dönemi Arkeolojik Buluntularının (Madeni Buluntular) Sanat Eserlerindeki İzleri”; Uzm. Mehmet Gültekin, “Türk Petroglifleri Sorunu”; Denizcan Dede, “Türk Etnogenezi ve Arkeogenetik”; Mübarek İpek, “Türk Tarihi Araştırmalarında Savaş Alanı Arkeolojisinin Önemi”; Adil Yılmaz, ““Türk Arkeolojisi” Konusunda Moğolistan’da Yapılan Çalışmalara Kısa Bir Bakış”; Hakan Nişancı, “Geçmişten Günümüze Arkeoloji ve Kültür Politikaları: Türk Arkeolojisinin Geçmişi, Bugünü, Yarını”; Fecri Polat, “Türk Tarih Tezi’nin Anadolu Arkeolojisi’nin Gelişmesi Açısından Önemi”; Eda Yılmaz, “Osmanlıdan Günümüze Arkeoloji”; Veysel Yaylalı, “Bir Disiplin Olarak Arkeolojinin Osmanlı’da Ortaya Çıkışı ve Gelişimi”; Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Dünyada ve Türkiye’de Osmanlı Arkeolojisi Çalışmaları ve Osmanlı Arkeolojisinin Geleceği”; Doç. Dr. Fevziye Eker, “Anadolu Arkeolojisi’ne Can Veren Çınarlar”; Dr. Öğr. Üyesi Timur Demir, “Gaziantep’te Arkeolojik Kazılar”; Doç. Dr. İbrahim Üngör ve Arş. Gör. Merve Özyiğit, “Uluğ Bahadır Alkım ve İslahiye Çevresinde Tarihi-Arkeolojik Araştırmalar” yazıları ile “Türk Arkeolojisi” dosya konusuna katkıda bulundular.
Ayrıca bu sayıda Türk arkeolojisinin kurumsallaşması ve faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yürütebilmesi amacıyla kurulan “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü” üzerine Prof. Dr. Nevzat Çevik ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide Enstitü’nün Türk arkeolojisi ve kültürel miras hakkındaki faaliyetleri ve planları ile Türk arkeolojisinin durumu ve sorunlarına değinildi.
Her sayıda dosya konusuna uygun olarak Kitabiyât bölümünde Zafer Saraç, Remzi Oğuz Arık’ın “Türk Sanatı ve Arkeolojisi Yazıları” ve Eray Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın “50 Soruda Arkeoloji” değerlendirmeleriyle yer aldılar.
Yorumla