Kitap

Kültür Tarih Dergisi: GORGON

Kültür-Tarih ve Araştırma konularında üç ayda bir yayın yapmakta olan Gorgon Dergisi, 15 Şubat 2019 tarihinde 6. sayısını yayımladı.

Bizans Tarihi alanında hatırı sayılır bir üne sahip olan Radi Dikici, bu sayıda da kendine has üslubuyla “İstanbul’un Üçüncü Kuruluşu ve Büyük Konstantin” yazısıyla dergimize konuk oldu. Gündeme dair, uzun zamandır tanıklık ettiğimiz ve deneyimlediğimiz sosyal medyada artan nefret söylemi, sosyal psikolojiden yararlanılarak bir nevi çözüm arayışına girilen Suriyeli Mülteciler konularına değindik.

Devam eden bölümde, tarihî ve tarihî-siyasî konulara yer verdik. Bunlar, SSCB’nin pek bilinmeyen ve oldukça ilgi çekici olduğunu düşündüğümüz koku, koku algısı ve bunun üzerine inşa edilen ulus bilincine ve resmî tarih anlatısında kendine her daim yer bulan Yavuz ve Midilli gemilerine ve oradan daha da eskiye, avcı-toplayıcı atalarımızdan yadigar kalan kadın figürinlerine değindik.

Sinema, Gorgon Dergisi’nin başlangıcından bugüne değin en önem verdiği bölüm oldu. Bu sayıda, The Exorcist filmine sosyal bilimlerden yardım alarak işlerken, bir sonraki yazıda, Lars von Trier’ın kendine özgü konularına ışık tutmak ve onu, onun “derdinin” beslendiği damarları keşfetmeye çalışarak, bu bölümü tamamladık.

Son olarak, Türkiye’de bilimkurgunun, Bilim ve Teknik Dergisi özelinde ilerleyen süreci, yer verilen konuları ele aldığımız yazımızla 6. Sayımızı tamamlamış bulunmaktayız.

İnternet sitesinden de aktif olarak yayın yapmakta olan Gorgon Dergisi’nin bu sayısının yazı başlıkları şu şekildedir:

  1. Radi Dikici, İstanbul’un Üçüncü Kuruluşu ve Büyük Konstantin
  2. Emircan Saç, Nefret Söylemi Üretimi: Twitter Örneği
  3. Eser Alpkaya, Gruplararası Temas ve Suriyeli Mülteciler
  4. Yağmur Güvenç, Sovyet Ülkelerinde Kokular, Koku Algısı ve Ulusun İnşası
  5. Baran Ertan, Yavuz ve Midilli Kader Gemileri Mi?
  6. Arman Tekin, Paleolitik Çağ Kadın Figürinleri
  7. Aysu Uzer, Şeytan ve Genç Kadın | The Exorcist Filminin Eleştirisi
  8. Salih Furkan, Melankoli: İnsanların Gerçeklikleri Bizim Cehennemimizdir
  9. Harun Reşit Soya ve Martı Esin Şemin, Türkiye’de Bilimkurgunun Serencamı: Bilim ve Teknik Dergisi’nde Bilimkurgu

www.gorgondergisi.org

Facebook

Twitter

Instagram

Gorgon Dergisi Ekibi