Hepimizin bildiği gibi eskiden peynir-ekmek gibi kolaylıkla eczanelerden alabildiğimiz antibiyotikler artık reçetesiz alamadığımız bir ilaç grubu kapsamında değerlendiriliyor. Bu demek oluyor ki artık bir doktor sizin antibiyotik ihtiyacınız olduğunu onaylamalı ve buna göre reçete etmelidir. Dahası, doktorlar için de belli bir kota belirlendi, o kota kapsamında yazabiliyorlar antibiyotikleri…
Peki neden dişimiz kıvrandırırcasına ağrırken kolaylıkla antibiyotik alma şansımız böyle “acımasızca” elimizden alındı, hiç düşündünüz mü?
Terim anlamı olarak “anti” kelimesi karşıtlık, zıtlık belirtir ve “biyotik” kelimesi de yaşam, canlılık demektir. Dolayısıyla “antibiyotik” kelime anlamı ‘canlı karşıtı’dır. Antibiyotikler belli bir grup bakteriyi öldürenler (dar spektrumlu) ve pek çok bakteri türünde etki gösterenler (geniş spektrumlu) olarak ikiye ayrılır (1).
Öncelikle antibiyotiklerle ilgili bilmemiz gereken şey; grip gibi viral hastalıklarda virüslere karşı kullanılmadığı ve her soğuk algınlığı semptomu olduğunda antibiyotikle bu sorunları çözemeyeceğimiz… Yalnızca ve yalnızca, viral hastalık sonrası gelişen, geçmeyen enfeksiyonların tedavisi için, bir iltihap durumunda antibiyotikler reçete edilir (2).
Bu şekilde reçete edilmiş antibiyotiklerle tedavide ağrı kesici gibi kısa süreli bir ilaç alımı sıkıntımızı çözmez. Şikayetimiz geçse bile en az 5 gün, 12 saatte 1 antibiyotik kullanımına devam edilmelidir. Aksi takdirde bakteriler antibiyotiklere direnç geliştirmeye başlar ve muzdarip olduğunuz sıkıntı artık antibiyotikle de çözülmez hale gelir (3).
Dahası, antibiyotikler genellikle belli bir grup bakteriyi öldürürken bile seçici değillerdir. Bağırsak floramızda bize faydası olan 400 çeşit bakteri türünü azaltarak bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebep olur ve başka hastalıklara davetiye çıkarır. Dolayısıyla mecbur kalana kadar antibiyotiklerden uzak durulmalı ve antibiyotik kullanıldıysa bile mutlaka sonrasında en az 15 gün süreyle prebiyotik ve probiyotik gıdalar ile gıda takviyeleri kullanılarak sistem desteklenmelidir.
Kaynaklar
- http://www.akilciilac.gov.tr/?page_id=1009
- http://www.akilciilac.gov.tr/?page_id=682
- Marianne Frieri, Krishan Kumar, Anthony Boutin, Antibiotic resistance, Journal of Infection and Public Health, Volume 10, Issue 4, 2017, Pages 369-378, ISSN 1876-0341, https://doi.org/10.1016/j.jiph.2016.08.007.
Yorumla