2017 yılı Nobel Kimya ödülü, biyolojik molekülleri görüntüleme çalışmaları ile, Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson isimli bilim adamına verildi.
Elektron kriyo-mikroskop ismini verdikleri bir teknik geliştiren bu bilim adamları, biyolojinin yapı taşlarını inceleyebilmeyi basitleştirdiler.
Geliştirilen görüntüleme yöntemi ile, biyomoleküller çok hızlı bir şekilde dondurularak, doğal şekillerinde görüntülenmeleri sağlanıyor.
Ödül kazanan bilim adamlarından Alman bilim adamı Dr. Joachim Frank, tekniğin Pratik kullanım alanlarının çok geniş olduğunu açıkladı.
Frank, yaptığı açıklamada, bu teknik sayesinde bozuk 2 boyutlu görüntülerin yerini keskin 3 boyutlu görüntülerin alacağını söyledi.
Nobel Kimya Ödülü’nün kurul başkanı Sara Snogerup Linse, üç bilim adamının çalışmasıyla biyokimyanın yeni bir çağa gireceğini söyledi:
“Yakında sır kalmayacak. Artık biyomolekülleri hücre içinde ve vücut sıvılarımızın her bir damlasında, en ince ayrıntısına kadar görebiliyoruz. Nasıl oluştuklarını, nasıl davrandıklarını ve nasıl bir bütün olarak çalıştıklarını anlayabiliyoruz. Biyokimya alanında bir devrimle karşı karşıyayız”
Ödül açıklaması gelenek olduğu gibi İsveç’teki bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Nobel Kimya Ödülü’nü verilmeye başlandığı 1901 yılından bu yana 175 kişi kazandı.
Jacques Dubochet kimdir?
Dubochet, 1942’de İsviçre’de dünyaya geldi. Cenevre ve Basel’de eğitim gören Dubochet, halihazırda Lozan Üniversitesinde görevine devam ediyor.
Joachim Frank kimdir?
1940’ta Almanya’da dünyaya gelen Frank, 1970’te Münih Üniversitesinden mezun oldu. ABD’de yaşayan Frank, New York’taki Columbia Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Richard Henderson kimdir?
Henderson, 1945’te İngiltere’de dünyaya geldi ve 1969’da da Cambridge Üniversitesinden mezun oldu. Henderson, Cambridge’de Moleküler Biyoloji alanında çalışmalarını sürdürüyor.
Nobel Ödülleri’nin verilmeye başladığı 1901’den bu yana 108 kez Nobel Kimya Ödülü verildi. Toplam 175 kişiye layık görülen ödüllerden 63’ü tek bir kişiye verilirken 23’ü 2 kişi, 22’si de 3 kişi arasında paylaştırıldı.
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2017/
Yorumla