Eğitim Bilimleri Sponsorlu

Uzaktan Eğitimi Verimli Hale Getirme Yöntemleri

Yazar: Metehan KANMAZ

2020 yılında tüm dünyayı adeta kasıp kavuran ve tamamıyla etkisi altına alan KOVID-19 küresel pandemisi bir müddet daha hayatımızda yer alacağa benziyor. Her ne kadar aşı çalışmaları sona ermiş ve pek çok firma tarafından bu hastalığa karşı kitlesel aşılar üretilmiş olsa da henüz tüm dünyanın aşılanması ve hastalığın etkisini kaybetmesinin dünyanın en büyük ülkelerinin yetkili ağızlarından umut dolu açıklamalar gelse de bir müddet daha devam edeceği tahmin ediliyor.

Hastalık özellikle sosyolojik ve ekonomik olarak toplumumuzu çok ciddi ölçüde etkiledi. KOVID nedeniyle de hayatımıza giren ve geçici olmasını umduğumuz yeni bir kavram var: Uzaktan Eğitim.

İlk olarak tüm okullarda bir anda uygulanmasına karar verilen ve geçici gibi görülen uzaktan eğitimde tüm Türkiye olarak bir seneyi geride bıraktık. Bir senedir ülkemizin tüm yükseköğretim kurumları uzaktan eğitim veriyor. İlk ve ortaöğretimde kısa süreli de olsa okulların aç kapa şeklinde birlikte eğitime zaman zaman geçildiği görülse de yine de 2020 yılından beri geçen süre içerisinde bunların da uzaktan eğitim gördükleri süreler daha fazladır.

Ancak uzaktan eğitim ile ders gören pek çok öğrencinin en büyük sitemlerinden biri bu şekilde eğitim görmenin sınıfta eğitim görmekten daha verimsiz olması. Özellikle yükseköğretim düzeyindeki öğrencilerin bu şekilde gördükleri eğitimde zorlandıkları aşikar.

Elbette biz de uzaktan eğitim ile yükseköğretim düzeyindeki bazı konuların öğretilmesinin oldukça zor olduğunu düşünüyoruz. Ancak ne yazık ki bu şekilde eğitim görmeye eğer işlerin komple durmasını istemiyorsak mecburuz.

Biz de bu süreçte uzaktan eğitim görenler için bu zorlu süreci ne şekilde kolaylaştırabiliriz onlardan bahsetmek istedik. Dilerseniz başlayalım.

Bilgisayar kullanımı ve ücretsiz ekran kaydedici gibi programları kullanmak

Uzaktan eğitim görürken her zaman için aynı konsantrasyonu sağlamak mümkün olmuyor. Hele ki evin o tembelliğe uygun ortamında bir dersi uzaktan ve sadece bilgisayar ekranına bakarak takip edebilmek çok zor olabiliyor.

Nasıl ki uzaktan eğitimi teknolojinin imkanları doğrultusunda alabiliyorsak bu dersleri daha kolay hale de yine teknolojinin imkanlarını kullanarak getirebiliriz.

Bugün, özellikle kaçırdığımız ya da o an dinlemek istemediğimiz bazı dersleri daha sonrasında konsantrasyonumuzun daha yüksek olduğu bir anda bilgisayarımıza indireceğimiz bir ücretsiz ekran video kaydedici program ile kolayca kaydedebilir ve istediğimiz zaman bilgisayarımızda yer alan bu kayıt üzerinden dinleyebiliriz.

Bu tarz programların neredeyse hepsi böyle bir kaydın yapıldığını asla karşı tarafın anlamayacağı şekilde programlanmıştır. Bu tip bir programı kullanarak yapacağınız kayıtta kaçırdığınız tüm dersi daha sonrasında izleyebilirsiniz.

Bunun için Movavi Screen Recorder tarzında bir program ile kayıt yapabilir ve bu program ile derslerin erken olması gibi bahanelerle kaçırmaya son diyebilirsiniz. Ancak elbette o dersi en azından ücretsiz ekran kaydedici ile kaydedebilmek için dahi olsa sabah erkenden kalkmanız gerekecek.

Kendine özel bir alan oluşturmak

Online uzaktan eğitimle ilgili en büyük problemlerden biri uyku yüzünden dersi kaçırmak ya da uyumayı tercih ederek derse girmemektir. Elbette bu çok doğaldır. Hiç kimse hele ki sınıfta dahi bir hocayı 1 saat dinlemek çok zor gelmekte iken sadece bir bilgisayar ekranına bakarak hiçbir etkileşim almadığınız ve sizinle doğrudan göz teması kuramayan bir hocayı dinleyerek sorunsuz bir şekilde ders dinleyebilir dersek yalan söylemiş oluruz.

Ancak özellikle buradaki uyku faktörünü azaltabilmek için yapılabilecek bazı şeyler var. Bunların başında, başlıkta da belirttiğimiz kendi evinizde kendinize özel bir çalışma ortamı kurabilmek. Evinizde kurduğunuz bu çalışma ortamının mümkün olduğunda yatağınıza uzak olmasına gayret gösterin.

Bu ortamın mümkün olduğunca düzenli olması gerekir ki sabah ders için kalktığınızda o masaya oturmaya üşenmemelisiniz.

Ders için bir hazırlık yapın

Online eğitime ilişkin öğrencilerin en büyük şikayeti, online olarak görülecek dersten bir şey anlamamaktır. Bunun ise en önemli sebebi, sadece ders dinlemek için sabah dersten bir dakika önce kalkmak ve ders biter bitmez de geri yatmaktır. Bu, belki de öğrencilik kariyeriniz için yapacağınız en büyük hata olur.

Bunun yerine kendinize mümkün olduğunca ders öncesi bir rutin oluşturun ve dersten önce bunu takip ederek derse kendinizi hazırlayın.

Dersten en az 2 saat önce uyanmaya çalışın ve uykunuzun tekrar gelmesini engellemek için odanızın pencerelerini ve güneşliklerini açın. Yattığınız odaya hava giriyor olması oldukça önemlidir. Çünkü havasız kalan bir odada anlatılan hiçbir şey sağlıklı bir şekilde anlaşılamaz.

Bunların yanı sıra dersten önce kahvaltınızı yapmış olun. Her gün bu bir rutin halini alırsa artık beyniniz online dersleri de kendi rutinleri arasında bir rutinmiş gibi görmeye başlar. Bu şekilde yaklaşmak da hem beyin sağlığınız hem de kendi sağlığınız adına daha sağlıklı bir davranış olacaktır.

Mutlaka bir not defteriniz olsun.

Bu elbette online eğitim için değil tüm öğrencilik hayatınız için gerekli olacak bir püf noktası. Ancak online eğitim için bu not konusu bizce daha büyük önem arz ediyor.

Dersten kopmamak için ve kulağın sürekli derste olmasını sağlamak için not almak oldukça önemli bir etkendir. Not alarak en azından o dersin önemli noktalarını kağıda geçirirsiniz. Beyniniz kağıda geçirilen şeylerin normal şeylerden daha önemli olduğunu algılar ve emin olun ki o derste aldığınız bir not sınavda sizin karşınıza puan olarak çıkacaktır.

Bu nedenle online de olsa – ve hatta online de normalden daha da önemli – bir öğrencinin muhakkak dersleri ile ilgili bir not defteri olmalıdır.

Derslere katılmaya çalışın

Online eğitimin belki de en büyük handikapı bu şekilde eğitim vermeye çalışan hocalara oldu denilebilir. Karşılarında hiç görmedikleri ancak bilgisayarın öbür ucunda onun ağzından çıkacak bilgileri merak eden hocalar, adeta duvara ders anlatır gibi ders anlatıyorlar.

Online eğitimde yoklamanın da çok sağlıklı takip edilemediği bir gerçek. Bu nedenle, online olarak eğitim veren hocaların öğrencilerinin kendilerini dinleyip dinlemediklerini öğrenmelerinin tek yolu onlarla bir şekilde etkileşime geçmek.

Bu nedenle normal dersinde dahi öğrencilere çok soru sormayan hocaların sorular sormaya başlamasının en önemli sebebi de bu.

Kendinizi bir öğretmen olarak konumlandırın. Emin olun sizin de dersinizin daha verimli geçmesi adına öğrencilere soru sormak ve cevap almaktan başka çare gelmemiş.

Bu nedenle online girdiğiniz derslere katılmaktan da çekinmeyin.

 

 

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...