Eğitim Bilimleri

Uzaktan Eğitimin Öğrenciler Üzerindeki Etkisi Nedir?

Oxford Üniversitesi Leverhulme Demografik Bilimler Merkezi, 2020 yılında, pandeminin başladığı ilk günlerde uygulanan karantina uygulamasının Hollanda’daki öğrencilere etkisini araştırmış.

Hollanda Covid-19 salgını başlayınca ilk etapta 8 hafta karantina uygulaması başlamış. Bu karantina esnasında okullar da tamamen kapatılarak uzaktan eğitime geçilmiş.
Hakemli bilim dergisi PNAS‘te yayımlanan makaleye göre uzaktan eğitim ya da online eğitim dediğimiz süreçte öğrenciler ya çok az bir ilerleme kaydetmiş veya hiçbir ilerleme kaydetmemiş.
Uzaktan eğitim şartları Hollanda’da çok iyi olmasına rağmen çok kötü bir karne alınmış durumda. Öğrenciler uzaktan eğitim ile başarısız olmuş durumda. Ülkenin genel olarak refahı yüksek, öğrencilerin uzaktan eğitime katılabilmeleri için tablet, bilgisayar ya da telefon gibi cihazları, internete erişimleri var.
Uzaktan Eğitimde En Çok Kimler Kaybetti?
– İlk okul öğrencileri
– Düşük eğitim almış ebeveyni olan çocuklar
Araştırmada öğretmenlerin çabasına rağmen uzaktan eğitimde pek çok çocuğun hiçbir aşama kaydetmediği belirtiliyor.
Ayrıca düşük eğitim seviyeli ebeveynlerin çocuklarının daha olumsuz etkilenmesini sınıfsal bir dezavantaj olarak yorumlayabiliriz.
Düşük eğitim seviyesine sahip olanlar görece daha zorlu ve az gelir getiren işlerde çalışıyorlar. Bu insanların çocukları da bu süreçten zararlı çıkarsa ne olacak?
Yalnızca aldığı eğitim yoluyla daha iyi ve fazla gelir getiren bir iş sahibi olma şansı olan çocuklar ebeveynleri ile aynı kaderi paylaşarak, yoksulluğa mahkum olacak.
Bu açıdan bakıldığı zaman salgının sınıflar arası eşitsizliğin daha da derinleşmesine sebep olacağını öngörebiliriz.
Türkiye’de Durum Nedir?
Türkiye’de uzaktan eğitimin sonuçlarını araştıran yerel ya da ulusal ölçekli bir çalışma yapılmış mıdır? Şimdilik uzaktan eğitimin Türkiye sağladığı yarar veya zararı bilmiyoruz.
Şimdilik bildiğimiz tek şey bilhassa özel sektördeki öğretmenlerin canla başla çalıştıkları. Bu süreçte tüm öğretmenlerimize teşekkür etmemiz gerekiyor.
Ulusal basına yansıyan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan EBA sistemi bu süreçte çok defa yoğunluktan dolayı çöktü.
Canlı derslere ulaşmak için yeterince akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara sahip olmayan birçok öğrencinin olduğunu gördük.
Türkiye’nin bazı noktalarında hala internet ulaşımının olmadığını, var olan mevcut internet alt yapısının ise yetersizliğini hep beraber test etmiş olduk.
Uzaktan eğitimin faydaları ve yararlarını bugün irdelemesek bile ilerleyen yıllarda bu eğitim sisteminin vücuda getirdiği öğrenci profili, MEB’in ve öğretmenlerin esas karnesi olacaktır.
Öneriler
Okul öncesi, ilkokul 1 ve 2. sınıf, ortaokul 8. sınıf ve de liselerin 12. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin her ne olursa olsun yüz yüze eğitim görmeleri elzemdir.
Uzaktan eğitim için her çocuğa tablet ya da bilgisayar devlet tarafından temin edilmeli, internet bedava sağlanmalıdır.
İnternet alt yapısı güçlendirilmelidir. (Derslerin daha kaliteli işlenebilmesi, kopma, donma vb durumların yaşanmaması için).
Ülke sathında İnternet alt yapısının ulaşmadığı yer kalmamalıdır.

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...