Börü İşletim Sistemi, Ubuntu LTS tabanlı (Önümüzdeki Bir Yıl İçin) bir Linux dağıtımıdır. Yapay zekayı sistemde etkin kılarak Linux’ta kullanımı kolaylaştırarak. Son kullanıcı için minimum derecede bilgi ile sistemin rahatlıkla kullandırılması amaçlanmaktadır. Buna ek olarak geliştirilen güvenlik çözümleri ile de yapay zeka üzerine oluşan tabuları yıkmayı amaçlamaktayız.
2. BörüOS kimler tarafından geliştiriliyor?
Börü İşletim Sistemi şuanda tamamen yerli geliştiriciler tarafından geliştiriliyor. 5 kişilik bir idari takımın yanında 3 kola ayrılan bir ekip düzenimiz bulunmakta. Bunları; yazılım geliştirme, topluluk ve dil ve yerelleştirme çözümleri olarak sıralayabiliriz. Yazılım geliştirme ekibinde 3, topluluk ekibinde 4, dil ve yerelleştirme çözüm ekibinde ise 6 olmakla beraber toplamda 15 ila 20 kişide sabit tutulan geliştirici kadrosu ile geliştirilmektedir. Projenin idari kadrosunda Halil İbrahim BUGÖL, Altuğ EKER (Mentor Olarak Yer Almaktadır.), Halil İbrahim Dumlu, Ünal PADEM ve Hakan DUMLU bulunmaktadır.
3. BörüOS ücretli midir?
Börü İşletim Sistemi’nin ücretlendirme konusu biraz topluluğa garip gelebilir fakat sistemin ve projenin ileriye taşınması için yolumuzu bir şekilde oluşturmak zorundayız. Börü İşletim Sistemi kişisel kullanım için tamamen ücretsiz ve açık kaynak olarak sunulmaktadır. Buna ek olarak ticari kullanımda yer alan özleştirmeler ve ek güvenlik kaynaklı ücretlendirme kullanılmaktadır. Tabii ki bunlar için net bir rakam veremiyoruz. Fakat Temmuz 2019 – Ağustos 2019 gibi düzenleyeceğimiz lansmanımızda detaylı olarak değinip net bir rakam verebiliriz.
4. BörüOS tamamen özgür müdür?
Börü İşletim Sistemi kişisel kullanımda tamamen özgür olarak servis edilecektir. Fakat ticari ve askeri versiyonlarda oluşabilecek güvenlik zafiyetlerinden doğabilecek zararlara paralel olarak özgür kalma kısmını anlaşma gerçekleştirdiğimiz kurum veya kuruluşa devretmeyi düşünmekteyiz. Onların izni olursa tabii ki versiyon ve tür olarak gerekli kaynakları işleme açabiliriz.
5. BörüOS sistem gereksinimi nedir?
Börü İşletim Sistemi için tavsiye ettiğimiz sistem gereksinimleri şöyledir:
- Minimum 2 GHz Çift Çekirdek İşlemci
- Minimum 2 GB RAM
- 25 GB Sabit Disk Alanı / Tercihen SSD kullanmak sistem işleyişini ciddi düzeyde arttıracaktır.
6. BörüOS u nasıl edinebilirim?
Börü İşletim Sistemi’ni şuanda genele açık şekilde dağıtıma sunmuyoruz. Geliştirme sürecimiz neredeyse sona erdi. Şuanda kısıtlı bir kontenjan ile test edip hataları gideriyoruz. Bu kişiler seçkin ve Linux konusunda oldukça deneyimli kişiler. Çok yakın zamanda Kapalı BETA ile birlikle başlayan sürecin ardından. Bu yıl içerisinde v1.0 versiyonumuz çıkış yaptığında web sitemiz üzerinden ücretsiz bir şekilde edinilebilir.
https://bilimdili.com/teknoloji/muhtesem-isletim-sistemiyle-tanismaya-hazirlan/
7. Microsoft Office’de belgelerimi BörüOS da düzenleyebilir miyim?
Evet. Tüm Microsoft Office dokümanlarını Börü İşletim Sistemi üzerinde açabilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunun için önerdiğimiz yazılım açık kaynak kodlu ve Türkçe dil desteğine sahip olan LibreOffice’tir.
8. BörüOS üzerinde hangi programlama dillerini kullanabilirim?
Kodlama dili konusunda sizin kullanabileceğiniz bir sınır yok fakat bu soru Börü İşletim Sistemi’nin kaynak kodları baz alınarak soruluyor ise; Python, Assembly ve GO dillerini kullanabilirsiniz.
9. BörüOS un ekstra avantajları var mı varsa nedir ?
Börü İşletim Sistemi’nin ekstra avantalarını şimdilik tek konuda özetleyebiliriz. Amacımız Linux hakkında bilgi sahip olmayan bir kullanıcıya bu sistemi rahatlıkla kullandırmak ve yapılan geliştirmeler diğer işletim sistemlerinden farkları da bu noktada ana olarak avantaj sağlıyor
10. Börü Projesinin amaçları nelerdir?
Börü Projesi, bir işletim sisteminin yanında bu işletim sistemi ile birlikte entegre şekilde çalışabilecek yüksek seviyede teknolojik projelerin hayata geçirilmesini amaçlamaktadır. Projenin ana kolu ve temeli Börü İşletim Sistemi’dir. Geliştirilmesi amaçlanan diğer kollarda ise işletim sistemimizin gücünden yararlanıp onu aktif bir şekilde kullandırmak istiyoruz.
11. BörüOS’u kimler kullanabilir?
Börü İşletim Sistemi genel kitlede kullanılabilir. Bunun yanında geliştirici özel sürümümüzü geliştiriciler için aktif kılarak geliştiricilerimize ve topluluğumuza özel bir geliştirme ortamı sunmak istiyoruz.
Börü İşletim Sistemi’nin geliştirme sürecini tamamladığımızda. Kapalı BETA sürecinden itibaren özel bir destek ağı kurmak ve bilgili kişilerle taçlandıracağımız bu ağ ile e-posta ve telefon desteği ile birlikte web sitemiz üzerinde bulunan “Geliştirme Kütüphaneleri” bölümümüzde teknik detay, destek ve geliştirme ortamı gibi konularda kişisel kullanıcılarımıza sınırsız, ticari kullanıcılarımıza belli konularda ücretsiz destek sunacağız.
-
BörüOS ekibine katılmak istiyorum nasıl katılabilirim
Aslında Börü İşletim Sistemi ekibine katılmak için en doğru zaman şimdi. Şuanda gerçekleştirmekte olduğumuz anlaşmalar doğrultusunda büyük bir atılım için start vermeye hazırlanıyoruz. Ekibimizde de eksiklikler mevcut. Web sitemizden başvuru gerçekleştirip (https://boruproject.io/dahil-olun/) aramıza katılıp geliştirme sürecimize ortak olabilir ve çeşitli ayrıcalıklar kazanabilirsiniz. Yalnız şunu unutmamakta fayda var biz ekibimize her zaman en iyi en deneyimli insanları almak yerine ilgi ve alakasını projeye yoğunlaştırabilecek, eğitime açık insanları almayı tercih ediyoruz. Başvurularınızı Bekleriz ☺
-
BörüOS veya linux öğrenmek için ne yapmalıyım?
Kapalı BETA sürecimizden itibaren bu konuda web sitemiz ve yayın ortamlarımız başta olmak üzere çeşitli platformlardan video içerikler paylaşacağız. Yakın zamanda bu içerikler ile ilgili detayları açıklayacağız. Detaylar için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.
-
Eğitim ve konferans vermeyi düşünüyor musunuz?
Amacımız eğitim olmadan da Linux’u kullanılabilir hale getirmek. Fakat eğitim bir insanı ileriye taşıyan noktadır. Belli bir zamandan sonra eğitim ve konferanslarımızı istenilen boyutlarda kararlaştırabilir sadece Börü İşletim Sistemi olmaksızın Linux ile ilgili eğitimler düzenleyebiliriz.
-
BörüOS neden Ubuntu tabanlı olarak geliştirilmiştir?
Aslında bir tabana bağlı kalmak gibi bir anlayış yanlış olarak görülebilir. Biz Börü İşletim Sistemi’nde olmak üzere ki diğer dağıtımlarda da bu aynıdır. Süreç kısaltılması ve çalışmaların hızlandırılması gibi kritik bir konuda stabil sürecinde en iyi destek ve kaynak bulabileceğimiz Ubuntu LTS versiyonunu seçtik. Zamanla bunun izi silinerek bir dağıtıma bağlı kalmayacağız.
-
Pardus, Pisilinux, Archman gibi Debian ve Arch tabanlı Türk geliştiriciler varken yeni bir tane dağıtım gereği neden duydunuz?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hepsi bizim, herhangi bir rekabet durumu oluşturmak istemiyoruz. Fakat şuanda görülüyor ki sayılan dağıtımlar ülkemizde fark yaratamamış durumda. Ayrıca biz bir işletim sisteminden fazlası olarak kullanıcılarımızı da beslemek onları da eğitmek Linux’u ve açık kaynak kodu Türkiye sınırları içerisinde etkin kılmak istiyoruz. Bizi harekete geçiren de bu istekti.
-
Proje için sponsor bulma çabanız oldu mu? Varsa kimler ? Sponsor olmak isteyen kişi ve kurumlara ne söylemek istersiniz?
Geliştirme sürecinde ve bu işin finans tarafında bulunan insanlar dediklerimi daha iyi anlayacaktır. Evet daha önceden destek almak için birçok kurumun kapısını çaldık ve hepsi olumsuzdu. Daha sonrasında Arvato CRM Türkiye şirketi ile ufak bir sponsorluk anlaşması gerçekleştirdik. Şuanda altyapımızı sağlıyorlar. Bunun ek olarak işletim sistemi artık bu işin nirvanası maliyetler fazla süre fazla ilgi az buna son zamanlarda ülkemizin girdiği kriz ortamını da eklersek son zamanlarda çalışmalarımızı biraz yavaşlatmak zorunda kaldık ama son bir aydır yeni anlaşmalara yelken açmaktayız. Şuanda gerçekleştirmekte olduğumuz çokça toplantı ve kazanmakta olduğumuz bağlantılarımız ile çok yakın zamanda güzel haberleri kullanıcılarımıza duyurmaktayız. Şuanda sıkıntılarımızı tek tek aşıyor, işletim sistemini söz verdiğimiz şekilde çıkaracağımıza inanıyoruz. Kullanıcılarımızın endişeye kapılmaması tek temennimizdir.
- İlk olarak hangi kesime yönelik çalışmalarda bulanacaksınız? Son kullanıcı, devlet ve iş dünyası veya güvenlik testleri için?
İlk olarak kişisel ve kurumsal versiyonlarımızı yayına alacağız. Kişisel kullanım bizim için her şeyden önemli fakat projenin devamını sağlamak içinde iş dünyasına adımımızı atmalıyız ve o taraftan gelecek maddiyat ile birlikte kişisel kullanıcılarımıza daha rahat bir ortam sunabiliriz.
- GitHub hesabınız bulunmakta mıdır? Kaynak kodlara ve ayarlamalar için kullanıcılar ulaşabilecek midir ?
Kaynaklarımızı zamanı geldiğinde kendi geliştirdiğimiz platformumuz üzerinden kullanıcılarımıza sunacağız. Börü Projesi özgürdür ve açık kaynak kodludur bu konuda tek bir şüpheniz bile olmasın istenileni sunacağız.
- Çizim ve analiz programları başta olmak üzere . Render ve Trados, Memoq gibi çeviri için kullanılan CAT programlar çalıştırma durumu var mıdır. ?
Börü İşletim Sistemi ve Börü Projesi’nin uyumuna daha öncede değindim bunu öne çıkararak neden imkansız olsun ki anlayışına sahibim. Şuan resmi olarak yapabileceğim kesin bir açıklama yok ama, son zamanlarda geliştirdiğimiz ve araştırmasını yürüttüğümüz bulut ortamını etkin kılarak uygulamaları çalıştırmak gibi bir amacımız vardır.
- Windows’un veya MacOS yanına BörüOS yükleyip her ikisini de kullanabilir miyim?
Tabii ki, disk ölçünüzün yer verdiği boyutta istediğiniz kadar işletim sistemini cihazınıza kurabilirsiniz. Börü İşletim Sistemi içinde bu geçerlidir.
Şuanda Türkçe başta olmak üzere toplam 7 dilde (Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca, Rusça ve Fransızca) profesyonel ve resmi olarak destek sunmaktayız çok yakında bu 7 dilde tam olarak web sitemiz ve mail ağımızda devreye girecektir. Ayrıca bu dillerin aktif olarak kullanıldığı ülkelerde de bağlantı çalışmalarımız devam etmektedir.
Bu güzel röportaj için başta Kadir CELEP olmak üzere tüm bilimdili.com ekip ve okuyucularına tüm ekibim adına teşekkür ederim. Umarım detaylı cevaplarımız ile kafalara takılan soru işaretlerini aşmışız dır. Daha detaylı bilgi için destek@boruproject.io mail adresinden bize ulaşabilirsiniz. Tekrardan Teşekkürlerimi Sunarım…
Börü Projesi resmi web sitesi ve sosyal medya adresleri ise ;
Web adresi : boruproject.io
Mail için : boruproject.io
Twitter : @boruproject
İnstagram : boruproject