Bilgisayar Yapay Zeka

Artık Bilgisayarlar Kendi Kodlarını Kendileri Yazıyor

Westworld dizisini izleyenler dizide “host” olarak adlandırılan yapay zekâ ev sahiplerinin konuşabilecek ve kendi kodlarını yazabilecek kadar zeki olduğunu bilir. Bu, günümüz yapay zekâ teknolojisinin yapabileceğinden çok daha uzak bir şey. Günümüzde bir firma derin öğrenme algoritmaları ile olasılıksal programlama arasındaki boşluğu kapatmaya çalışıyor ve Microsoft’tan ve Cambridge Üniversitesinden araştırmacılar DeepCoder adını verdikleri bir sistemle yapay zekâ ile kendi kendine kod yazma teknolojisine bizi bir adım daha yaklaştırıyor.

DeepCoder kendi kodunu kendi yazan bir makine öğrenmesi sistemi. Bunu program sentezi adını verilen bir teknikle yapıyor. Aslında program yazılımcıların yazdığı bazı yazılımlardan varolan kodları alıp birleştiriyor ve yeni programlar yazıyor. DeepCoder belirli çıktıları göz önüne alarak hangi satırların ve hangi kod parçalarının yararlı olacağını belirliyor.

Microsoft’tan Alexander Gaunt ve Cambridge’ten Matej Balog tarafından yönetilen ekip “Programın yaklaşımı, verilen girdilerden çıktılar çıkaran programın özelliklerini tahmin etmesi üzere sinir ağlarını eğitmek. Sinir ağlarının tahminini programlama dilleri topluluğundan birer birer arama ve SMT gibi arama tekniklerini çoğaltmak için kullanıyoruz.” diyor. Çalışmaları Nisan ayındaki 5. Uluslararası Öğrenme Sunumları Konferansı için inceleniyor.

DeepCoder girdi-çıktı tarzı basit programlarda gayet başarılı. Kodların satırları arasında normal bir yazılımcının yapamayacağı kadar ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde arama yapabiliyor ve insanların düşünemeyeceği şekilde ve hızlı bir biçimde bunları birleştiriyor. DeepCoder aslında bir derin öğrenme algoritması olduğu için her yeni problemde kaynak kodlardan birleştirme işini daha iyi yapıyor. Nihayetinde bu algoritma herkesin kolayca basit programlar yapmasına imkan sağlayarak kodlama işini yazılımcı olmayanlar için de mümkün kılıyor.

Kamer Elciyar

Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Yaşamayı, bilimi, sanatı ve Dünya'yı açıklamamı sağlayan her şeyi seviyorum.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...