TEKNOLOJİ

Evde Kal Döneminde Hobilerin Mimarı 3D Yazıcılar Olacak

Evde kal dönemleri geri gelirken, uzman psikologlar bireylerin mutlaka birer hobi edinmesini öneriyor. Bu noktada 3D yazıcılar, hobi edinmek için biçilmiş kaftan. Kişinin yaratıcılığını geliştirmesi için birçok imkan sunan 3D yazıcılar sayesinde betonla çevrilmiş şehirlerde balkonlar için verimli birer seraya dönüşüyor. Yine 3D yazıcı ile klasik otomobillerden, savaş ve yolcu uçaklarına kadar çocukların ve yetişkinlerin hayalini kurduğu oyuncaklar üretilebiliyor. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcılarla edinilen hobilerin hem eğlendirici hem de diğer hobilere göre daha ekonomik olduğunu belirterek, “Kişinin yaratıcılığının sınırlarını keşfetmesi, hayalinin gerçeğe dönüştüğünü görmesi için 3D yazıcılar bugün hepimize çok büyük ve değerli imkanlar sunuyor. Bir uzay gemisi maketini 3D yazıcıda basmak, onu satın almaktan çok daha daha ucuz ve kaliteli”, bilgisini verdi.

 

Kovid-19’un dünya üzerindeki olumsuz etkisi tüm aşılama çalışmalarına karşın artarak devam ediyor. Bu süreçte Türkiye’de vaka sayılarının 40 bin eşiğini aşması üzerine, Bilim Kurulu tavsiyeleriyle evde kal dönemleri geri geldi. Son bir yılda yaşadığımız zorunlu evde kal dönemlerinde zamanı doğru değerlendirmenin önemi de bir kez daha gündemin üst sıralarında yer almaya başladı. Bireyler bu süreçte kendi yeteneklerini keşfediyor. Öte yandan uzmanlar da evde kal döneminde hem eğlenceli hem de öğretici uğraşlar edinmenin süreci daha kolay atlatmak ve ileriki yaşamı daha kaliteli hale getirmek için yararlı olduğunun altını çiziyor. Buna rağmen hobi edinmek öyle kolay bir uğraş değil. Öyle ki, günümüze değin kalabalık kurslarda öğrenilen ve geliştirilen birçok hobi becerisi için bireyler bugün tek başlarına hareket etmek zorunda. Onlara edinecekleri ve geliştirmek istedikleri hobileri için yardımcı olabilecek tek mecra ise internetteki beceriyi harekete geçirmek için uzmanların hazırladığı videolar. Fakat bu noktada istenen sonuca tam ve etkili şekilde ulaşıldığını söylemek de zor. Çünkü yüz yüze eğitim olmadan, hobi noktasında el ve göz koordinasyonu gerektiren beceriyi geliştirmek ve pratik kazanmak hayli meşakkatli.

Bununla birlikte bugün sadece sanayi üretimi ve yedek parça için kullanıldığı düşünülen 3D yazıcılar, aslında bireylerin hobi dünyaları için birer hayal üretme makinesi gibi çalışıyor. Evde kal dönemlerinde sıkça telaffuz edilen Nasıl bir hobi edinmeliyim? sorusuna da ilk ve en etkili yanıt yine 3D yazıcılardan geliyor.

Tasarımları size ait olacak

Türkiye’nin yerli ve milli 3D yazıcı firması Zaxe’nin Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcılar sayesinde hobi edinmenin ve var olan hobilerin geliştirilmesinin de oldukça kolay, zevkli ve heyecanlı olduğunu söyledi. 3D yazıcıların bugün üretimin olduğu her alanda rahatça kullanılabildiğini anlatan Akıncı, “Bireylerin özellikle de evde kal dönemlerinde hobi edinmeleri, yaşadığımız bu hassas süreci en sağlıklı şekilde geçirmek ve ileriki normal yaşamımızın da renkli hale gelmesini sağlayacak.”, dedi. Özellikle yeşil alan miktarının görece az olduğu büyük şehirlerde balkon seralarında gerçekleştirilen mini tarımın en popüler hobi alanları arasında yer aldığını anlatan Akıncı, “Bugün her balkona uygun bir saksı ya da sera için aparat bulmak öyle kolay bir iş değil. Plastik fabrikalarındaki üretim kalıpları belli standartları içeriyor. O nedenle de bu kalıplardan kendi özel tarım dünyanızı yaratmanız için hayli para, emek ve zaman harcamanız gerekli. Oysaki bir 3D yazıcı sahibi olursanız, tasarımınızı kolayca yaptığınız saksı ve seranızı maliyetinin oldukça altında imal edip, tarım hobinize başlayabilirsiniz. Bugün bunun örneklerini 3D yazıcı kullanma oranının hayli geliştiği ABD, Almanya, Japonya ve Çin’de görmek mümkün”, ifadelerini kullandı.

Hayalleri gerçeğe dönüştürmek için

3D yazıcıların özellikle oyuncak üretiminde hayli hünerli olduğunu ifade eden Emre Akıncı, “Aileler çocuklarının çizimlerinde yarattığı var olmayan hayvanları ve diğer canlıları bugün bir 3D yazıcıya kolay bir programla yükleyerek basabiliyor. Çocuklar, hayal ettikleri oyuncakların üç boyutlu olarak karşılarında olduğunu görünce, yaratıcılıklarına olan inançları da o derece artıyor. Bugün bir hobi olarak oyuncak tasarlamak ve imal etmek çok popüler bir uğraş. Hatta bu alan, internet dünyasının ileride en çok para kazandıran meslekleri arasında da yer alacak. Çünkü standartların dışına çıkmış, özel tasarlanmış oyuncakların dünyası bir hayli geniş. Eğer hayal etmekten bir adım öteye geçmek istiyorsanız, 3D yazıcı ile bir oyuncak üretmeyi denemeniz gerekiyor. Hangi mesleği ya da uğraşı yapıyorsanız yapın, bu hobi sizin rahatlamanızı sağlayıp ufkunuzu daha da genişletecektir”, diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye’de turnuvaları yapılan, katılımcıların para ödüllerinin yanında uluslararası şöhret de kazandığı motorlu uçak ve araba yarışlarının 3D yazıcılar sayesinde mümkün olduğunu anlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, model uçak-otomobil yaratmanın zamanla tutkuya dönüştüğünü ifade etti. Bugün dünya ulaşım sisteminin temelini oluşturan Boeing ve Airbus uçakların bire bir kopyasından, Tesla’nın elektrikli aracına, son model bir Mercedes’ten F1 yarış otomobiline kadar çok geniş bir yelpazede istenilen marka ve modelde uçak ile otomobilin 3D yazıcıda plastik, kauçuk, cam ve metal kullanılarak basılabildiğini anlatan Akıncı, “Önceki yıllarda model uçak ve otomobil için ithalata dayalı bir sistem vardı. Bu araçları edinmek, çok pahalı bir hobi uğraşı olarak bilinirdi. Şimdi 3D yazıcı ile istediğiniz maketi, modeli üstelik de tasarımlarının ücretsiz olduğu sitelerden alıp bilgisayarınıza yükleyerek üretmeniz çok kolay. Motoru da olan bu araçları üretmek, zamanla vazgeçilmez bir tutkuya dönüşüyor. Konuyla ilgili Youtube başta olmak üzere internette sayısız kaynak da bulunuyor. Aynı zamanda Kovid-19 öncesinde bu araçlar düzenlenen turnuvalarla yarıştırılıyordu. Yeni normalleşmenin aşılama ile artmasının ardından, bu turnuvaların yeniden hayata geçmesiyle beraber hobiyi edinen kişiler kendileri için unutulmaz deneyimler yaşama fırsatı bulacaklar”, şeklinde konuştu.

Yıldız savaşı yapabilirsiniz

Bugün bu hobi ürünlerini hazır olarak ithal etmenin oldukça masraflı bir uğraş olduğunu da hatırlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, “Varsayalım ki Star Wars hayranısınız. Filmlerde kullanılan bir uzay gemisinin maketini satın almak isteseniz, bugün 7.000 TL’yi gözden çıkartmanız gerekir. Çünkü bu ürünü ithal olarak kullanmak zorundasınız. Ama internetteki 3D yazıcı sitelerinden geminin tasarımını indirip evinizde basarsanız, bu ürünün maliyeti 70 TL’yi bulur. Aradaki fiyat farkı da sizin hobinize ayırmanız gereken kaynak olarak kalır ve bu işte daha ileri noktaya gidebilirsiniz. 3D yazıcı sahibi olurken en büyük kalem, bu ürünü satın alma sürecinde harcanır. Ardından hobiniz için gereken baskı hammaddeleri ise size yoğun bir zevk ve hobi için yapılmış küçük bir harcama olarak geri döner”, dedi.

Şimdiden Uzaya Çıktı

ABD, Rus ve Çin uzay ajanslarının Mars ile Ay yörüngesi ile yüzeyinde düşündükleri istasyonlar ve yaşam alanlarını üretmek için 3D yazıcıları kullanmaya başladıklarını hatırlatan Emre Akıncı, şunları ekledi: “İlerleyen zamanda kişiler kendi tasarladıkları elektrikli ya da drone teknolojisine sahip uçan otomobilleri basarak seyahat özgürlüğü de kazanacak. Bugün hobi dediğiniz alan, teknolojinin gelişimine bağlı olarak önümüzdeki günlerde gerçeğe dönüşebilir.”

Zaxe Hakkında:

Zaxe 2015 yılında Türkiye’de kurulmuştur. Kullanımı kolay, güvenilir 3D baskı teknolojilerine ihtiyaç duyan firmalar ve kullanıcılar için en gelişmiş teknolojiler ile donatılmış 3D yazıcıları sunmaktadır. Rakiplerden farklı olarak, Zaxe yalnızca bir 3D yazıcı üreticisi değil, güvenilir teknik destek ekibi ile müşterilerine uçtan uca bir 3D ekosistem sunmaktadır. Zaxe, şu ana kadar ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları, Zaxe XDesktop yazılımı ve Zaxe filamentleri ile yüksek kaliteli baskılar almanızı sağlamaktadır.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...