Dünya Evren

19 Nisan’da Dünyayı Büyük Bir Göktaşı Teğet Geçecek

Gökbilimcilere göre 19 nisan günü Cebelitarık Kayası kadar büyük bir göktaşı, güvenli fakat rahatsız edici derecede yakın bir mesafeden Dünya’yı teğet geçecek.

NASA yaptığı açıklamada “Göktaşı’nın gezegenimizle çarpışma ihtimali olmamasına rağmen bu boyutta bir göktaşı için fazla bir yakınlaşma olacak.” diye belirtti.

2014-JO25 katalog ismine sahip ve kabaca 650 metre çapında olan göktaşı, Dünya’ya 1.8 milyon kilometre (Dünya ile Ay arasındaki mesafe’nin 5 katından daha yakın.) yaklaşacak.

Güneş yörüngesine girdiğinden beri gezegenimize en yakın geçişi olacak olan 2014-JO25 Güneş Sistemi’nin merkezine yönelmeden önce Jüpiter’in de yakınından geçecek.

Daha küçük göktaşları her hafta bir kaç kez Dünya’nın yakınlarından geçiyor, fakat bu boyutta bir göktaşı en son 2004 yılında Dünya’ya dört Ay uzaklığından geçen ve beş kilometre çapında olan Toutatis(Tutatis) idi.

Büyük bir göktaşı ile bir sonraki yakınlaşma, 2027 yılında, 800 metre genişliğinde bir göktaşı olan 199-AN10 Dünya’ya 380.000 kilometre (yaklaşık bir Ay uzaklığı.) yaklaştığında gerçekleşecek.

2014-JO25 ile bir önceki yakınlaşmamız ise 400 yıl önceydi ve bir sonraki yakınlaşma 2600 yılı civarında gerçekleşecek.

NASA’ya göre 19 Nisan’da ki yakınlaşma gökbilimciler ve gökyüzünü izlemeyi sevenler için harika bir fırsat olacak.

Amerikan Uzay Ajansı “Dünya’nın her yerindeki gökbilimciler, teleskoplarıyla göktaşını gözlemlemeyi ve ondan öğrenebildikleri kadar çok şey öğrenmeyi planlıyorlar.” diye açıkladı.

Boyutu ve doğrultusunun yanısıra, yüzeyinin Ay’dan iki kat daha yansıtıcı olduğu biliniyor.

Görüş menzilinden çıkmadan önce küçük bir teleskop ile bir veya iki gece gözlemlenebilir olması bekleniyor.

2014-JO25 2014 yılı Mayıs ayında Tuscon, Arizona’da bulunan Katalina Gözlemevi’nde çalışan gökbilimciler tarafından keşfedildi.

Ayrıca NASA’nın verilerine göre yine 19 Nisan’da PanSTARRS adıyla bilinen kuyrukluyıldız oldukça güvenli bir mesafeden (175 milyon kilometre) Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirecek.

Parlaklığı son zamanlarda iyice artan kuyrukluyıldız, şafak vakti gökyüzüne dürbün veya küçük bir teleskop ile bakıldığında görülebiliyor.

Göktaşları kayalık ve metalik materyallerden oluşurken, genellikle daha küçük boyutlarda olan kuyrukluyıldızlar, buz, toz ve kayalık materyallerden oluşur.

Her ikisinin de oluşumu yaklaşık 4.5 milyar yıl öncesine, Güneş Sistemi’nin erken zamanlarına uzanıyor.

Kaynak
https://phys.org/news/2017-04-large-asteroid-hurtle-earth-april.html

Deniz Atlı

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...