Evren

Cassini Uzay Aracının Çektiği En Güzel Fotoğraflar

Cassini uzay aracının Satürn ile iç halkası arasına gerçekleştirdiği dalışı simgeleyen konsept çalışması. /NASA

NASA’nın Cassini uzay aracı, Satürn’ün atmosferine girdi ve parçalanarak yolculuğunu tamamladı. Sizler için Cassini görevi boyunca çekilmiş en güzel fotoğrafları derledik.

NASA’nın Cassini uzay aracı görevini başarıyla tamamladı. 13 yıllık araştırmadan sonra, Satürn’den ve çevresinden çok dikkat çekici görselleri ve çok miktarda değerli veriyi toplayan Cassini, Satürn’ün atmosferine kurtuluşu olmayan bir dalış gerçekleştirdi ve yanarak yok oldu.

1997’de Cassini projesi başlatıldığında, birincil görevi, Dünya’dan yedi yıllık bir yolculuğa çıktıktan sonra Satürn’ün yörüngesine girmek ve Satürn ve 12 ay’ı ile ilgili veriler toplamaktı. Ayrıca Satürn’ün en büyük uydusu Titan’a Europa Hyugen adlı sondayı bıraktı. Cassini, Satürn’e gönderilen dördüncü uzay aracı olmasına rağmen yörüngeye başarıyla giren ilk uzay aracı oldu.

2010 yılında Cassini uzay aracının görevi gönderdiği başarılı veriler sayesinde 7 yıl daha uzatıldı. Amaç farklı bir gezegen sisteminin mevsimsel olarak değişimini incelemekti.

13 yıllık uçuşunun, gönderdiği önemli verilerin ve çektiği harika fotoğrafların ardından Cassini uzay aracı görevini başarıyla tamamlayarak insanlığa olan hizmetini yerine getirdikten sonra Satürn’e doğru bir dalış gerçekleştirip hafızalardaki yerini aldı. Haydi gelin bu Cassini’nin bu büyük sonunu kutlamak için güneş sistemimizin uzak bir köşesinden bizlere gönderdiği harika fotoğrafları beraber inceleyelim!

Satürn’ün Halkalarının Renkleri

NASA

Bu görüntü Satürn’ün halkalarına dair en gerçekçi renkleri gösteriyor. (Not: görüntü spektral görüntü verileri kullanılarak renklendirilmiştir)

Dalga Yapıları

NASA

“Janus 2: 1 spiral yoğunluk dalgaları” olarak bilinen bu dalgalanmalar, Satürn’ün dış halkalarının şeklini oluşturuyor ve halkalardaki kitle yığılmalarının bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Satürn’ün Üstü

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Bu spiral bulutlar Satürn’ün üst kutbunu oluşturuyor.

Parçacık Halkaları

NASA

Satürn’ün halkalarını oluşturan parçacıklar kocaman buz kütlelerinden ufacık toz tanelerine kadar çok farklı tür ve boyutlardaki parçalardan oluşur.

Titan’ın Pusu

NASA

Cassini Satürn’e yaptığı yolculuk sırasında Titan’dan görüntüler göndermeyi de ihmal etmedi.  Çevresindeki sarı-mavimsi bulanıklık, Cassini’nin kameralarının kırmızı, yeşil ve mavi spektral filtrelerini etkileyen farklı boyutlu parçacıkların bir sonucudur. Bu görüntü Titan’a yaklaşık 2 milyon kilometre uzaklıktan çekildi.

Rüzgarlar

NASA

Kuzey yarım kürenin yakınında bulunan bu renkli görüntü, Satürn’ün kuzey yarım küresinin bulutlarındaki çizgileri gösteriyor. Kırmızı, yeşil ve mavi spektral filtrelerle çekilen görüntüleri birleştirerek elde edildi.

F – Halkası

NASA

Bu görüntüde Satürn’ün uydularından biri olan Prometheus, Satürn’ün en ince, dış halkası olan F halkasının yakınında görülebilir.

Güney Işımaları ( Auroralar)

NASA

Bu görüntü dizisi Satürn’ün güney kutbuna yakın çekildi.  Bu “güney ışıkları”, yüklü parçacıkların gezegenin üst atmosferindeki gazların ışımalarını sağlayarak oluşturduğu doğal bir olay.

Son Bir Bakış

NASA

Cassini’nin Satürn’ün yörüngesinde 13 yıl kaldıktan sonra gönderdiği görüntü.

Burak Cem

Ankara Üniversitesi Radyo Tv Sinema mezunu. Bilimdili.com Editör, Yazar ve Çevirmeni.

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...