Evren

Harvard Üniversitesi’nde Görevli Türk Astrofizikçi, Benzersiz Bir Karadelik Keşfetti

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Türk astrofizikci Doç. Dr. Bülent Kızıltan, bilim dünyasının 50 yıldır üzerinde tartıştığı ‘orta kütleli’ ilk ‘karadeliği’ bularak ismini gökbilimi tarihine geçirdi…

Güneş’ten yüzlerce kat daha büyük kütleye sahip yıldızların, ‘yakıtlarını’ tükettikten sonra, kendi yer çekimleri altında çökmeleriyle oluşan ‘karadelikler’in bugüne kadar ancak ‘küçük’ ve ‘büyük’ boyutta olanları gözlemlenebilmişti. Orta boyutlu karadeliklerin var olması gerektiği, Astrofizikçilerin 50 yıldır tartıştığı bir konuydu. Bilim insanları, ‘100 ila 10 bin Güneş kütlesi’ arasındaki yıldızların çökmesiyle oluşabileceği hesaplanan orta boyuttaki karadelikleri aramış ancak bulamamışlardı. Türk astrofizikçi Doç. Dr. Bülent Kızıltan ve ekibi, bu bilinmezliğe bir son verdiler.  Ekibin bulduğu yeni kara delik, yaklaşık 2 bin 200 Güneş kütlesi ile orta boyutlu karadeliklerin tespit edilmiş ilk örneği oldu.

Kainatın 50 yıllık sırrını bulan Türk

Bülent Kızıltan Kimdir?

ODTÜ Fizik mezun olduktan sonra Fulbright bursu ile ABD’de Yüksek Enerji Astrofiziği çalışmalarında bulunan Doç Dr. Bülent Kızıltan, NASA’nın uzayda bulunan Hubble teleskopu ile araştırmalar yaptı. California Üniversitesi’nde yaptığı radyo gözlemleri ve kuramsal çalışmaları ile yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Halen Harvard Üniversitesi’nde görevli olan Kızıltan’ın geliştirdiği yöntemle, uzayı bükecek kadar yoğun nötron yıldızlarının ‘sesleri’, eskisine oranla tam 1 milyon kez daha net duyulabiliyor.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...