Evren

Mars Atmosferinde Elektrik Yüklü İyonlar

Kaynak: NASA
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), kızıl gezegen Mars'ın üst atmosferindeki hareketliliğin anlaşılmasına yardımcı olacak elektrik yüklü metal atomları (iyonlar) keşfetti.

Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi (Maven) adlı uzay aracı, Mars’ın yörüngesine girdiği Eylül 2013’ten bu yana, gezegenin atmosferini doğalgaz ve iyon kütle spektrometre aletini kullanarak inceledi.

Maven, Kızıl Gezegen’in atmosferinin üst kısmında (iyonesfer) elektrik yüklü demir, magnezyum ve sodyum iyonları bulunduğunu tespit etti.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli bilim adamı Cosip Gırebavski (Josepp Grebowsky), “MAVEN, Dünya’dan başka bir gezegenin iyonosferindeki metal iyonları kalıcı varlığının ilk kez doğrudan tespitini yapmıştır” dedi.

Metalik iyonların uzun ömürlü olduğu, asıl bulundukları yerden rüzgar ve elektrik alanlarıyla taşındıklarını ifade eden Gırebavski, Mars’ın iyonesferindeki hareketliliği anlamak için bu iyonların kullanılabileceğini belirtti.

Gırebavski, “Başka bir gezegende yer alan metal iyonlarını gözlemlemek bize Dünya ile karşılaştırma, bu gezegenin iyonesferini ve atmosfer yapısını daha iyi anlama şansı veriyor.” ifadesini kullandı.

Bu metal iyonların varlık nedeni olarak gezegenlerarası toz gösteriliyor. Meteor yağmuruna neden olan gezegenlerarası toz, güneş sistemimizde yaygın olarak görülüyor, bu nedenle, ekibe göre, güneş etrafındaki gezegenlerin ve uyduların metal iyonlarına sahip olduğu düşünülüyor.

Ekip, metal iyonlarının Mars’ta Dünya üzerinde olduğundan daha farklı davrandıklarını keşfetti. Dünya, iç kısmında oluşturulan küresel bir manyetik alanla çevrilidir ve bu manyetik alan iyonosfer rüzgarlarıyla birlikte metal iyonları katmanlarda tutmaya zorlar. Bununla birlikte, Mars’ın kabuğunun belirli bölgelerinde fosilleşen sadece yerel manyetik alanlar vardır ve ekip sadece bu alanların yakınındaki katmanlarda iyonları gördü. Gırebavski, “Başka yerlerde, metal iyonu dağılımları Dünya’da gözlemlenenden tamamen farklı” dedi.



NASA


TRT

Adem Işıkdere

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Öğretmenliği Mezunu
Bilim Tutkunu, Araştırmacı. Bilimdili'nde Yazar, Yayımcı ve Tasarımcı.

iletişim: isikdere@bilimdili.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...