Evren

NASA’nın “Meraklı” Uydusu Curiosity Mars’ta İlginç Bir Nesne Buldu

NASA/JPL-CALTECH/LANL

NASA’nın InSight probu sadece bir haftalığına Mars’ta olmasına rağmen daha şimdiden Mars ekvatorunun yakınındaki Elysium Platosundan ( Cennet Platosu) göz kamaştıran görüntüler yakalıyor.

26 Kasım’da çekilen görüntüde, normalde kırmızı ve tozlu Mars yüzeyinde yatan olağandışı parlak bir nesne görülüyor. Ama heyecanlandıysanız hemen merakınızı giderelim bu nesnelerin uzaylılarla bir alakası yok. Bu keşfedilen nesnenin doğasını daha iyi anlayabilmek için araştırmalar küçük bir örnek alarak çözümlemesi yapılacak.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı yeni bulunan nesneyle ilgili “Planlama ekibi bunun bir göktaşı olabileceğini düşünüyor çünkü nesne çok parlak. Ama görünüş yanıltıcı olabilir. Nesnenin doğasını daha iyi anlayabilmemiz için kimyasal çözümleme yapmaya ihtiyacımız var.” şeklinde bir açılama yaptı.

Curiosity, ChemCam adı verilen bir özelliği sayesinde nesneyi bir lazer ışını gönderecek ve çıkan dumanı çözümleyerek maddenin kimyasına ilişkin veriler elde edecek. Daha önce de bu yöntemi kullanarak 2016 yılının Kasım ayında keşfedilen başka bir nesnenin demir-nikel karışımından oluştuğu ortaya çıkartılmıştı.

Curiosity Mars yüzeyinde bulduğu şüpheli meteoritleri inceliyor. Bu yılın başlarında, NASA’nın Mars Yörünge Kaşifi Mars yüzeyine çarpmış bir meteorun etkisini gösteren harika görselleri Dünyaya ulaştırmayı başardı. Mars’ın atmosfer basıncı Dünya’nın atmosfer basıncının sadece %1’i kadar olduğu için göktaşları Dünyaya kıyasla çok daha rahat bir şekilde Mars yüzeyine ulaşıyor.

Burak Cem Vural

Ankara Üniversitesi Radyo Tv Sinema mezunu. Bilimdili.com Editör, Yazar ve Çevirmeni.

iletişim: burakcem@bilimdili.com