Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 12 yıl önce uzaya gönderilen ve son 2 yıldır aktif hale gelerek bilim tarihinde ilk kez bir uzay modülünü kuyruklu yıldıza indiren uzay aracı olan Rosetta’nın, aynı kuyruklu yıldıza inerek tamamen devre dışı kalacağını duyurdu.
Bilim adamları, Rosetta’nın fiziksel olarak görevinin sona ereceğini ancak son 2 yılda topladığı verilerin incelenmesinin yıllar alacağını söylüyor.
ESA Güneş Sistemi Operasyonlarından Sorumlusu Gerhard Schwehm, Rosetta’nın kuyruklu yıldıza inmesini “sonun başlangıcı” olarak değerlendirdi.
Aynı zamanda 1985’den mart ayına kadar Rosetta’yı tasarlayan ekibin içinde de yer alan Schwehm, “Rosetta görevini bugün itibariyle başarıyla tamamlamış olacak. Bugün Rosetta’nın sadece operasyonel faaliyeti sona erecek. Rosetta’nın ana görevi kuyruklu yıldızın yapısına ilişkin bilgileri toplamaktı ki bunu başarıyla gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.
Rosetta’nın, son görev gününde, güneş panelleri 20 kilometrelik bir mesafeden kuyruklu yıldızın yüzeyine yapışıp dümdüz bir hal alacak ve bir daha da oradan hareket etmeyecek.
Görev süresi boyunca, kuyruklu yıldızın yüzeyindeki oksijen molekülleri gibi kuyruklu yıldızların bir zamanlar güneş sistemine ait olduklarına dair birtakım verilere ulaşan Rosetta’nın sinyali, daha önce ayarlandığı şekilde kuyruklu yıldıza indikten sonra kesilecek.
Kaynak: AA
Yorumla