Arkeoloji ARKEOLOJİ & TARİH Tarih

Macaristan’daki Alışveriş Merkezi ve Otopark İnşaatı Kazıları Sırasında Avar Mezarları Bulundu

Çeviri: Detti Mike

Tuna kıyısında yer alan Párkány’deki kliniğin yanındaki alışveriş merkezi ve otopark inşaatı kazıları sırasında Avar mezarlığı bulundu

Arkeologlar, mezarların Avarlara ait olduklarını düşünmektedirler çünkü Avarlara ait olduğu düşündüren çeşitli tokalar, aletler, silahlar ve bir adet at koşum takımları ile birlikte gömülmüş mezar da bulunmaktadır. Ne yazık ki, ikinci mezarda yer alan kemikler zaten karıştırılmış, geçmişte mezar soyguncuları tarafından yağmalanmıştır.

Visegrád’lı Szent György Şövalyeleri temsilcisi gelenekçi József Gulyás, Párkány’nin yaşlı insanlardan edindiği bilgilere dayanarak, mezarlığın Istenhegy’de olduğunu varsaydığını, ancak şimdi aşağıda mezarlar olduğunun kanıtlandığını söyledi. Geçmişte, Ebed’de Avar mezarları kazdılar. -Arkeologlar o zamanlar Macar tarihiyle hiçbir ilgilerinin olmadığını söylemişlerdi ama ben farklı düşünüyorum çünkü bunlar Macar mezarları da olabilir.

Macar ve Avar mezarları arasındaki fark nedir?

Visegrád’da Tarih öğretmeni ve araştırmacı olan László Cseke cevaplıyor: Laszlo Cseke, Macarların Karpat Havzası’na 5. yüzyılda Hunlar tarafından girdiğini anlattı. Bunun arkeolojik kanıtları da biliyoruz. Hun İmparatorluğu’nun dağılmasıyla bu kabileler kısmen burada kalmışlardır. 7-8 ve 9. yüz yıllarına ait mezarlıkları etraflıca inceleyen Prof. Dr. Gyula László şu ilginç açıklamayı  yer vermektedir: Burada yer alan kültürel, geleneksel ve niteliksel olarak Macar mezarlarıyla Avar mezarlarındaki  buluntular aynıdır. Ayrıca Macar kabilelerinin Árpád ile birlikte bölgeye geldiklerinde, yabancı halklarla hiçbir zaman tek bir yere gömülmediğini bilmemize rağmen Avarlarla aynı mezarlıkları kullandıklarını da tespit edilmiştir. Avarlar hem kültürel hem de dini açıdan Macarlara en yakın olanlardır. Avar mezarlarına ait buluntulara Macar mezarlarında da rastlanmaktadır. Bu durum kültürel ve etnik bağın tartışılmaz bir kanıtıdır.

József Gulyás, Párkány’deki birçok kişinin kazılar sırasında buluntular hakkında bilgi almak istediğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...