Sibirya’daki Krallar Vadisi’nde kazı yapan arkeologlar, süslü hazineler içeren bir mezar kurgan keşfettiklerini açıkladılar. Kompleksin tarihi 2.500 yıl öncesine dayandığı düşünülüyor…
Krakow ve St. St.Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nden bir grup araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. UranoUjukska Vadisi, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Kuzey Tuva’da yer almaktadır. Bu alan MÖ 9. yüzyıldan beri bilinmektedir. MS ve MÖ 8. yy. 7. ve 7. yüzyıllarda Batı Orta Asya’dan güney Rusya’ya göç eden göçebe bir halk olan İskit kültürü ile ilişkilidir.
Ekip, bölgede iki yeni mezar kurgan tespit etti; İlk kurganda, 50 yaşında bir kadın ve çok küçük bir çocuğun bulunduğu sert bir kiriş üzerine inşa edilmiş ahşap bir mezar vardı. Mezar alanında çeşitli altın süs eşyaları, demirden bir bıçak, bronz bir ayna ve süslü hilal şeklinde bir mücevher yerleştirilmiştir.
Ek olarak, bir ok mili, bir buz baltası sapı, titreşen bir parça ve deri halkalı düz bir aynaya tutturulmuş tahta bir tarak da dahil olmak üzere birçok organik nesnenin kalıntıları bulundu.
Araştırmacılara göre, mezarlar MÖ 6. yüzyıldan kalma ve muhtemelen bir İskit asilzadesinin merhum maiyetidir, bu dönemde Urano-Ujukska vadisi merkezlerden biriydi. Tüm İskit-Sibirya dünyasının en önemli ritüeli.
Arkeologlar ayrıca büyük olasılıkla kurgan çevresinde bronz bir depo olduğuna dair kanıtlar buldular. Bu, 20. yüzyılda mezarlığın yakınında bir kollektif çiftlik varken, derin çiftçilik sırasında dağılmış birkaç düzine bakır nesneyi bulan bir metal dedektörü araştırmasıyla kanıtlanmıştır.
Yorumla