Çin’in Hıbey Eyaleti Huanghua şehrinde (Hebei-Huanghua) Fudi kasabası keşif alanında mayıs alında başlatılan kazı çalışmaları esnasında gömülü mezarlıkların olduğu fark edildi. Ertesi birkaç ay içerisinde yapılan kazı çalışmalarının sonucunda 110 adedi geçen gömülü mezarlar ortaya çıktı. Bu mezarlık tipi ile Çin’deki diğer mezarlıkların arasında büyük benzerlikler bulunuyor.
Kazılarda irili ufaklı birçok mezar kesitleri bulunan bu mezarların içerisinde vazo ve kâse gibi mezar eşyaları içeriyor. Her mezarlık iki ya da üç bölmeden oluşuyor. Hıbey Kültürel Emanetler Enstitüsü, Huanghua Şehir Müzesi kazıbilimcileri (arkeolog) 107 adet çocuk mezarlığı gömüsü, 6 adet yetişkin mezarlığı gömüsü bulunduğunu belirtti. Kazıbilimcilerin ilk verilerine göre 20’den fazla farklı tür içeren 113 adet gömülü mezarlık ortaya çıktığı, bu mezarlıkların Savaşan Beylikler Dönemi’nden (M.Ö. 475-M.Ö. 221) kalma olduğu açıklandı. Jilin Üniversitesi Sınır Kazıbilim Enstitüsü bu mezarlıkların içinden 6 adedinin yetişkin gömülü mezarlığı tespitinde bulundu.
Çin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kazıbilim ABD. başkanı yardımcısı Bay Yünşiang (Bai Yunxiang); çeşitlilik bakımından zengin, ait olduğu dönemin tespitinin net ve Çin’de bulunan diğer kadim mezarlıklara göre daha büyük çaplı olduğunu belirterek ayrıca 2000 yıl öncesinin gömü geleneklerini ve şehir durumlarını araştırmak adına bu buluntularının önemine vurgu yaptı.
Fudi Sit Alanı Huanghua şehrinin kuzeybatısında bulunuyor. Tarihi kayıtlara göre yapılan çalışmalarında bu bölgenin Savaşan Beylikler Dönemi’nde Han Hanedanlığı’nın askeri savunma üssü belirtiliyor.
Yerel tarihçilere göre bu gömülü mezarlıkların Fudi bölgesinin bir bölümünü oluşturduğunu ve büyük bir kısmının çocuk mezarlığı olarak yer aldığı bu mezarlıkların o dönemin zenginliğini yansıttığını düşünüyorlar.
Yorumla