Arkeoloji

Novosibirsk’de Yeni Arkeolojik Bulgular

Arkeologlar bu sene Altay’daki 50 bin yıllık ünlü Denisovsk Mağarasının kültürel tabakasında o zamanlarda bile giysi ve ayakkabı imalat tekniklerinin var olduğunu belirten kemik iğne bulunduğunu söyledi.Cuma günü Rusya Bilimler Akademisinin Sibirya Bölümü Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü müdürü Mikail Şunkov gazetecilere şöyle söyledi.

1479116940       Sibiryada, arkeologlar ayının başı şeklinde bir “Tunç Çağı” çıngırağını buldu.Altay’daki Denisovsk Mağarası, 2010 yılında arkeologlar, onda daha sonra belli olduğu gibi “Denisov Adamı” olarak adlandırılan önceden bilinmeyen insan türünden insan kalıntıları bulunduktan sonra dünya çapında ün kazandı. Bilim adamlarına göre, insanların yeni bir türü Neandertallılarla akraba sayılır, ama “Denisovlular” çağdaş insan çeşidine daha çok yakındır. “Aurignacian kültürü, yani Avrupa’da Homo Sapiens’in ortaya çıkmasının ilk belirtileri şu anda 45  ile 40 bin yıllık yaş  arasında tarihlenir. Biz bu kemik iğneyi yaşı 50 bin yıl civarında olan sedimanlar içinde bulamadık. İğnenin kendisi bizde daha tarihli değildir .dedi Şunkov

O, Aurignacian kültürünün işaretlerinden birinin Neandertallılar için  mevcut olmayan kemik işleminin (süsler ve kemik iğneler) olduğu çağdaş insanın ortaya çıkışı ile ilişkili Üst Paleolitik kültürün olduğunu kaydetti.

“Böylece, burada yaşamış “Denis Adamı”, kemik işleme teknolojisine ve giysi, ayakkabı ve v.s. odaklı üretim teknolojisine sahiptir, yani hiçbir şekilde Homo Sapienslerden geride kalmadı”, dedi bilim adamı, bu yıl bulunan iğnenin uzunluğunun  7.8 santimetre olduğunu belirterek, daha önce bulunan iğneler daha kısaydı – 4 ila 5 santimetreye kadar.

“Şimdi biz, tüm bilezik, yüzük, iğneleriyle Üst Paleolitikin “Denisovlular” kültürünün oluşumunun,  Batıdan gelen bazı bir yabancılar – göçmenler tarafından getirilmediğini, yerel otokton temelinde oluşturulduğunu güvenle söyleyebiliriz. Yani Altay’da – modern görünümdeki ilkel insanın oluşum merkezlerinden biridir” dedi bilim adamı. O, ön verilerin Sibirya’daki Üst Paleolitik kültürün oluşumunun Avrasya’nın diğer bölgelerinden daha erken gerçekleştiğini göstermekte olduğunu  ekledi.

Saffet Alp Yılmaz

Doktora Öğrencisi, Azerbaycan İlimler Akademisi, Baku / Azerbaycan. saffetalp@gmail.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...