Arkeoloji

Unutulan Bir Hitit Anıtı: Fasıllar

Beyşehir’e bağlı Fasıllar Mahallesi’nde tarihi Hitit, Roma ve Bizans devrine ait önemli kalıntılar bulunduğuna dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, kaya anıtının bugüne kadar hak ettiği değeri görmediğini ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Bahar, “Hitit dönemine ait önemli bir yapı olan ‘Kurt Beşiği’ diye anılan anıt ayağa kaldırılmalıdır” dedi.

Fasıllarda bulunan orijinal anıt

Beyşehir çevresinde tarihî alanlardan birisi de hiç şüphesiz Fasıllar Köyü’nde bulunan “Kurt Beşiği” diye bilinen kaya anıtıdır. Kurt Beşiği’nin Konya bölgesi tarihi kültürel mirası açısından çok önemli olduğuna değinen Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, bölgenin köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen, turizme kazandırılamadığını belirtti. Kurt Beşiği hakkında tarihi bilgiler veren Bahar, “Hitit Kralı Krunta’yas ait olan bir kaya anıtıdır. Bir dağ tanrısına adandığı için en yakın kutsal dağ Erengirit Dağı için yapıldığını düşünüyorum. Beyşehir’e bağlı Hasanşeyh Mahallesi’nde yer alan, 2 bin 330 metre yüksekliğindeki Erengirit Dağı, farklı medeniyetlerin kalıntılarıyla biliniyor. Hititlerin ‘Rahmet tanrısı’ olarak adlandırdığı bir dağdır. Anıt üzerinde değişik tartışmalar ortaya çıktı. Anıtın Eflatunpınar’dan getirildiğine dair bir iddia ortaya atıldı. Çünkü aynı yerde Romalı at binicisi Lukuyanus’a ait bir anıt da bulunuyor. Çevresinde at yarışları düzenleniyor. At kabartmasının yer aldığı anıtta, kabartmanın altında bulunan kayada Grekçe yazılı kitabede yarış kurallarının anlatılıyor” diye konuştu.

AT YARIŞLARI OYNANIYORDU

Anıtın Ankara müzesinde bulunan kopyası

Beyşehir’in kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından Fasıllar Mahallesi’nin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Bahar, mahallede bulunan yapıların turizme kazandırılmasına yönelik bir yıl önce Türkiye Jokey Kulübünün Fasıllar Mahallesi’nde incelemelerde bulunduğunu belirtti. Bahar, tarihi Hitit kentinin üzerinde kurulu mahallede, Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunduğunu aktardı. Hitit dönemine ait yapıların turizme kazandırılması için Fasıllar Mahallesi Muhtarı Fahrettin Kibar ile birlikte çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bahar, “Türkiye Jokey Kulübü Ankara’da Lukuyanus Kupasını vermem için çağırdı. Hitit dönemine ait anıtın ayağa kaldırılarak, çevresinde yarışların ve benzeri programların yapılabileceğini söylediler. Anıt ve çevresi Roma Döneminde yarış gelenekleri, Selçuklu ve Osmanlı Dönemindeki cirit, ok atma gibi tarihi sporların yaşatılıp, düzenlenebileceği bir alandır. Muhtar Fahrettin Kibar, Fasıllar Mahallesini canlandırmak için çok çaba sarf etti. Fasıllar Mahallesinde yaşayanlar için Erengirit Dağı’nın kutsal olduğuna dair bir inanış var.  Beyşehir’e gelen turistler dağa kutsanmış anıtı ziyaret etmeden gitmezler. Çünkü Erengirit Dağı’nın içerisinde mescit ve namazgah şeklinde yapılar olduğu için çok önem arz ediyor” açıklamalarında bulundu.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT İZLER GÖRÜLEBİLİR

Fasıllar Mahallesi’nin Osmanlı döneminde Beyşehir Sancağı’na bağlı 7 kazadan birisi olan Göçü Kebir Kazası’nın merkezine bağlı olduğunu söyleyen Bahar, yakın zamanlara kadar kasaba içerisinde Osmanlı dönemine ait izleri görebilmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bahar, “ Fasıllar Mahallesinde bugün maalesef tarihi mezarlık alanında bulunan eski yazılı mezar taşları dışında Osmanlı hatırası bulunmuyor. Biz biliyoruz ki, Osmanlı döneminde Fasıllar Mahallesinde yaşayanlar çiftçilik ile geçinir, buğday, arpa, çavdar ve afyon ekerek, geçimini sağlardı. Mahalle halkı ayrıca kaynaklardan edinilen bilgiye göre at biniciliği de yapıyorlardı” dedi.

Kaynak: rasyonelhaber.com / Ramazan Düşünceli

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...