Tarih

Nazi Fabrikalarını Farelerle Havaya Uçurmak

Uzun süren bir savaştan galip çıkabilmek için iyi eğitilmiş, disiplinli bir orduya, kaliteli bir kurmay kadrosuna, insan gücüne, teknik birikim ve teknolojiye gerek vardır. Fakat savaşı sürdürebilmek için elzem olan iki önemli unsur daha vardır: Hammadde kaynakları ve fabrikalar.

2.Dünya Savaşı yıllarında İngiliz Özel Harekât Dairesi (SOE: The Special Operations Executive)[1] Nazi fabrikalarını havaya uçurmak için fareleri kullanarak bir plan tasarladı. Fransız direnişçiler ve İngiliz ajanlar Alman fabrikalarına sızarak, kazan dairelerinin yakınına ölü fareler bırakacaklardı. Bu fareler içleri önceden patlayıcı ile doldurulmuş fareler olacaktı. Ölü fareleri gören Almanların fareleri fırına atmaları ve büyük bir patlamaya sebep olmaları bekleniyordu.

Bilimsel araştırma yapma bahanesi ile 100 adet fare toplandı ve içleri patlayıcı ile dolduruldu. Fakat patlayıcı dolu ölü fareler Almanlar tarafından fark edildi ve plan tamamen başarısız oldu. Hiçbir Nazi fabrikası patlayıcı dolu farelerle imha edilemedi. Almanlar ise bu planı önlemiş olmalarına rağmen psikolojik olarak olumsuz etkilendiler. Almanlar ifşa olan bu plan sebebiyle kemirgenlere çok fazla dikkat etmek zorunda kaldılar. İngilizlere göre “Almanların bu hileli fareleri yakalaması ve hiçbir fabrikanın imha edilememesi başarısızlık değildi. Almanların hileli farelerle fabrikalarda sabotaj yapılabileceği korkusu yaşaması daha büyük bir başarıydı.”[2]


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Operations_Executive

[2] https://www.amusingplanet.com/2020/09/the-failed-british-plan-to-destroy-nazi.html

 

 

 

 

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...